Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. ožujka 2019.
Pismo

''LIJEPO PISMO'' Kim Trumpu zahvaljuje na izvanrednim naporima u poboljšavanju odnosa

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2018. u 21:55 2018-07-12T21:55:13+02:00

 Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un napisao je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako iznimno cijeni njegove »izvanredne napore« na popravljanju odnosa između dviju zemalja. 
Trump je u četvrtak na Twitteru objavio kopiju Kimovog pisma na korejskom s engleskim prijevodom. Pismo je datirano 6. srpnja, otprilike u vrijeme kada je državni tajnik Mike Pompeo bio u posjetu Sjevernoj Koreji.

Kim se nije susreo s Pompeom, a izvještaji s putovanja sugerirali su da posjet nije bio uspješan. Sjeverna je Koreja tada optužila SAD za pokušaj nametanja jednostrane denuklearizacije, a sjevernokorejski dužnosnik citiran u državnom mediju rekao je da su razgovori bili »vrlo razočaravajući«.
Kim je u pismu zahvalio Trumpu za njegov rad na »vjerodostojnoj provedbi zajedničke izjave« potpisane u lipnju u Singapuru.
»Čvrsto vjerujem da će snažna volja, iskreni napori i naš jedinstveni pristup, usmjeren na otvaranje nove budućnosti između Demokratske Narodne Republike Koreje i SAD-a uroditi plodom«, piše u pismu i dodaje da je došlo do »epohalnog napretka« u poboljšanju odnosa.
Trump je u komentaru na pismo rekao: »Jako lijepo pismo sjevernokorejskog predsjednika Kima. Postignut je veliki napredak!«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka