Kritičan prema Abasu

Kushner: uskoro mirovni plan bez palestinskog predsjednika

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



TEL AVIV Jared Kushner, glavni američki dužnosnik za izraelsko-palestinske mirovne napore i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da će Bijela kuća uskoro predstaviti mirovni plan, a moguće je da će to učiniti bez potpore palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, prenosi u nedjelju dpa.


U intervjuu objavljenom u palestinskom listu “Al-Quds”, Kushner je bio kritičan prema Abasu i kazao da nije siguran da li taj 80-godišnjak “ima sposobnost ili volju da se posveti postizanju sporazuma”.


“Ako je predsjednik Abas voljan vratiti se za stol, mi smo se spremni uključiti; ako nije, najvjerojatnije ćemo plan javno objaviti”, kazao je Kushner.




Američki izaslanik je kazao da se palestinsko vodstvo “boji” da bi se palestinskoj javnosti mogla svidjeti američka mirovna inicijativa te je pozvao Palestince da “ne dopuste vodstvu da odbaci plan bez da ga uopće vide”.


Nade da bi Palestinci odobrili bilo kakav mirovni plan iza kojeg stoji SAD su izblijedjele prošle godine kada je Amerika najavila premještanje svog veleposlanstva u Jeruzalem.


Palestinci od tada nemaju kontakte s Washingtonom i odbacuju SAD kao pristranog pregovarača.