Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
22. ožujka 2019.
Austrijski kancelar

Kurz predstavio program austrijskog predsjedanja Unijom u čijem su središtu migracije

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2018. u 21:55 2018-07-03T21:55:32+02:00

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak je u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavio programe predsjedanja Austrije Europskom unijom i najavio da će pitanje migracija imati najviši prioritet tijekom idućih mjeseci.
Migracijska kriza stvorila je nesigurnost među europskim građanima a »zaštita europskih granica mora biti naš najviši prioritet i mora doći do promjene u našoj migracijskoj politici«, ustvrdio je austrijski kancelar.
Prioritet austrijskog predsjedanja stoga će biti promicanje snažnije zaštite vanjskih granica kako bi se sačuvala otvorenost granica unutar Unije a pružilo sigurnost građanima EU-a, najavio je Kurz na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Slogan austrijskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om je »Europa koja štiti«.
Kurz je istaknuo kako se pojam zaštite u austrijskom programu ne odnosi samo na granice i zaštitu od ilegalne migracije nego i na zaštitu socijalne sigurnosti europskih građana.
Pored pitanja migracija Beč posebno ističe razvoj digitalnog gospodarstva kako bi se osnažila konkuretnost EU-a i važnost stabilnosti zapadnog Balkana i približavanje te regije EU-u.
»Smatram da ideal Europe može biti ostvaren tek kada se zapadni Balkan integrira u Europsku uniju«, rekao je Kurz i najavio da će Austrija promicati proces priključivanja zemalja regije Uniji.
Austrija želi graditi mostove i pomoći u prevladavanju razlika i napetosti u Europi, rekao je Kurz.
Kurz je u govoru europarlamentarcima kao interes Europske unije istaknuo i važnost razvoja i stabilnosti Afrike.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je na konferenciji za tisak s Kurzom pozdravio najavljeni angažman Beča na rješavanju pitanja migracija. On je istaknuo kako je potrebno zaustaviti migrantsku rutu preko Balkana te napomenuo kako se »priljev migranata zaustavlja u Africi«.
EU mora intervenirati na tom kontinentu, rekao je Tajani i napomenuo da se »bez Marshallovog plana za Afriku ne može riješiti problem«.
»Nije više moguće gubiti vrijeme u pitanju migracija i zato cijenim stav austrijskog kancelara«, rekao je Tajani i ocijenio kako se reforma sustava azila u Europskoj uniji ne može odlagati te da je treba provesti do kraja godine.
U govoru na sjednici i konferenciji za tisak Tajani i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ocijenili su austrijski program proeuropskim i posebno važnim ocijenili najavljeni angažman na jačanju vanjskih i očuvanju otvorenosti unutranjih granica Unije. »Problemi imigracija se ne riješavaju zatvaranjem unutarnjih granica«, napomenuo je Tajani.
Austrija je 1. srpnja od Bugarske preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, a prije austrijskog kancelara rezultate bugarskog predsjedanja europarlamentarcima iznio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka