Bivši slovenski predsjednik

Kučan: Pravi političar mora nuditi rješenja, a ne ‘ostavljati dojam’ na Twitteru

Hina

Milan Kučan, Arhiva NL

Milan Kučan, Arhiva NL

Istaknuvši kako je prema takvim političarima vrlo skeptičan, Kučan ocjenjuje da takav način komunikacije služi političarima-populistima, a ne biračima koji od državnika na funkciji opravdano očekuju rješenja, a ne »dopadljivo moderiranje« sadržaja na društvenim mrežama



LJUBLJANA Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan kazao je da je skeptičan prema političarima koji umjesto programa biračima nude svoje slike i dijele poruke preko društvenih mreža kako bi si povećali popularnost, istaknuvši da pravi političari moraju nuditi rješenja za probleme, a ne brinuti o tome kako ‘ostaviti dojam’ na Twitteru.


»Jedan od problema suvremene politike je da ona ne traži dugoročna rješenja za složene probleme današnjeg svijeta. Umjesto toga, računa na trenutačne dojmove i učinke koji se stvaraju preko društvenih mreža, twitter poruka i fotografija s Instagrama«, kazao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list »Dnevnik« od srijede bivši slovenski predsjednik, koji i danas uživa velik ugled u slovenskoj javnosti.


Istaknuvši kako je prema takvim političarima vrlo skeptičan, Kučan ocjenjuje da takav način komunikacije služi političarima-populistima, a ne biračima koji od državnika na funkciji opravdano očekuju rješenja, a ne »dopadljivo moderiranje« sadržaja na društvenim mrežama.




Kučan je kazao da je ponosan na svoju ulogu koju je odigrao u teškim vremenima raspada bivše Jugoslavije i osamostaljenja Slovenije, te na svoja dva predsjednička mandata od 1992. do 2002. godine, koja je osvojio nakon uvjerljivih pobjeda na izborima.


»Želio sam upoznati probleme i dileme te sam u razgovoru s ljudima jasno iznosio svoja stajališta kako bih dobio njihovu potporu. Nisam im govorio tako da bih se svima svidio. Mislim da su me zato i birali«, kazao je Kučan.


Dodao je da su predsjedničku dužnost, po njegovu mišljenju, dobro obavljali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, koji su ga naslijedili na tom položaju, dok se o mandatu sadašnjeg predsjednika Boruta Pahora, koji će se na jesen pred biračima natjecati za svoj drugi mandat, nije želio opredjeljivati.


»Sadašnji predsjednik republike već je u izbornoj kampanji, ali ne bi bilo u redu da se ja o njemu izjašnjavam dok kampanja i službeno ne započne«,rekao je Kučan.


Prvog slovenskog predsjednika, koji je od 2002. godine u mirovini, ali se nije povukao iz javnosti i nekad javno iznosi svoja stajališta o društvenim i drugim pitanjima, i danas smatraju politički vrlo utjecajnim, osobito među biračima sklonijim ljevici.