Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.

Krvavi okršaj prosvjednika i policije u Barceloni zbog suđenja separatistima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2019. u 19:11 2019-02-21T19:11:00+01:00

 Policijski odredi za suzbijanje nereda sukobili su se u četvrtak u Barceloni s pristašama neovisnosti Katalonije koji su izašli na ulice u znak prosvjeda protiv suđenja 12-orici separatističkih vođa, javlja Reuters i dodaje da su demonstranti palili gume i blokirali autoceste na sjeveroistoku zemlje.
U okršajima dviju strana ozlijeđeno je 28 ljudi, uključujući 12 policajaca, a četiri osobe su privedene, priopćila je policija.

U blizini željezničke postaje Plaza Catalonia, prosvjednici su kamenjem zasuli policiju koja je uzvratila suzavcem. Jedna je skupina prosvjednika sjela na tračnice podzemne željeznice i tako zaustavila promet. Ranije su hrpom zapaljenih huma blokirali 11 autocesta, na policija ih je rastjerala i ceste su sada ponovo otvorene.
Povremene prosvjede diljem Katalonije zbog suđenja 12-orici katalonskih separatističkih vođa, uhićenih nakon što je katalonski regionalni parlament u listopadu 2017. proglasio neovisnost, organiziraju lokalne skupine okupljene u Odbore za obranu Republike (CDRs).
U današnjem prosvjedu su sudjelovale civilne udruge Omnium i Katalonska nacionalna skupština (ANC).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.