Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
Procesija

Križni put u Rimu: Križ nose i sirijska obitelj i redovnice iz Iraka

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. ožujak 2018. u 21:36 2018-03-30T21:36:00+02:00

 Sirijska obitelj i dominikanke iz Iraka neki su odabranih da nose križ do jedne od 14 postaja Križnog puta oko Koloseuma u procesiji koja je počela u petak navečer i predvodi je papa Franjo u Rimu pod visokim mjerama sigurnosti.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti potvrdio ovog tjedna povišenu opasnost od atentata u Italiji, 10.000 policajaca je raspoređeno u Rimu kako bi jamčili sigurnost uoči Križnog puta, procesije oko Koloseuma na Veliki petak.
Sirijski par i njihovo troje djece nosit će križ s jedne od 14 tradicionalnih postaja kojima je po vjerovanju katolika Isus na Veliki petak prošao na putu prema mjestu raspeća, prenosi agencija AFP.

Dodaje da će križ nositi i časne sestre dominikanskog reda iz Iraka.
Meditacije na ovogodišnjem Križnom putu napisalo je 15 mladih ljudi, između 16 i 27 godina, čime Papa podsjeća da ovu godinu želi posvetiti mladima.
Profesor Andrea Monda, vjeroučitelj, novinar i pisac, dobio je zadaću da izabere skupinu mladih i prikupi njihova razmišljanja – kazao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke, kako prenosi Vatikanski radio na hrvatskom.

U godini u kojoj Crkva poseban prostor posvećuje mladima, na sinodi koja će se održati u listopadu, Papa želi da o Kristovoj muci razmišljaju novi naraštaji, piše Vatikanski radio.
Citira profesora Mondu koji je savjetovao mlade neka ne pišu teološke tekstove, već budu ono što jesu.
»Tako su neki u Isusu lišenom odjeće vidjeli stvarnost migranata, jadnika koji su lišeni svega, ali koji ne gube dostojanstvo, jer se dostojanstvo ne može oduzeti nijednom čovjeku; i na kraju, u otajstvu Isusove smrti na križu vidjeli su tvrdnju da je smrt nešto što ne želimo vidjeti, što uklanjamo«, objasnio je prof. Monda.
Maksimalne mjere opreza će vrijediti i u nedjelju tijekom mise na Trgu svetog Petra, a za pristup su predviđene kontrole senzorima metala i pretraživanja. Snage reda će se oslanjati i na videonadzor.

Papa Franjo predvodio je obrede na Veliki petak, pa je prije početka prcoesije odražo misu u Bazilici sv. Petra.
Franjo će na Veliku subotu u bazilici predvoditi Vazmeno bdijenje, a vrhunac svečanosti bit će na uskrsnu nedjelju na Trgu sv. Petra kada će se obratiti tradicionalnom porukom i blagoslovom »Urbi et Orbi« (svijetu i gradu).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.