Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Slučaj dviju Francuskinja

Kontrancepcijski implantati migrirali ženama u pluća, operacijama jedva izbjegle teške posljedice

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2019. u 22:11 2019-10-31T22:11:36+01:00

»Obje su se podvrgnule više složenih kirurških zahvata kako im se izvadilo implantate iz žila i jedva su izbjegle uklanjanje dijela pluća«, navodi se u priopćenju

PARIZ Dvije mlade Francuskinje koje su ugradile kontracepcijski implantat ispod kože doživjele su teške komplikacije jer im je implantat migrirao u pluća, upozorilo je u četvrtak francusko Udruženje žrtava plućne embolije i moždanog udara povezanog s hormonalnom kontracepcijom (AVEP). 

Udruženje navodi da su ih dvije žene kontaktirale 2017. odnosno 2019. kako bi ih obavijestile o tome što im se dogodilo: implantat im je migrirao preko krvnih žila u plućne arterije izloživši ih velikom riziku.

»Obje su se podvrgnule više složenih kirurških zahvata kako im se izvadilo implantate iz žila i jedva su izbjegle uklanjanje dijela pluća«, navodi se u priopćenju.

Kontracepcijski implantati su štapići s hormonima koji se ugrađuju pod kožu, obično s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke.

»Francuska agencija za lijekove (ANSM) do sada je obaviještena o 30 slučajeva migracija implantata Nexplanona u plućnu arteriju«, kazala je ta agencija, a prvi slučajevi zabilježeni su 2016.
Implantat koji proizvodi Merck svake godine ugradi oko 200.000 žena.

British Medical Journal objavio je u srpnju sličan slučaj koji se dogodio 31-godišnjoj Portugalki, koja je implantat ugradila 2017.

Riječ je bila o Merckovu Implanonu NXT.

Takvi slučajevi su jako rijetki, a glavni čimbenici rizika su preduboko usađivanje implantata i intenzivne fizičke vježbe nakon zahvata, ističu autori članka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.