Val vrućina

Kod nas ovog ljeta još bez ekstremnih temperatura. No na drugom dijelu Zemlje padaju svi rekordi

Hina

Reuters

Reuters



Japanski grad Kumagaya u ponedjeljak je zabilježio 41,1 stupnjeva Celzija, što je najviša temperatura ikada zabilježena u toj državi, objavila je japanska meteorološka agencija.


Japan je ovog mjeseca pogodio toplinski val, a nekoliko desetaka ljudi preminulo je od srčanog udara, uključujući troje u ponedjeljak. Većina žrtava bilo je starije dobi.Temperatura je u ponedjeljak narasla iznad 40 stupnjeva u prefekturama Gifu, Saitama i Tokio.

U nedjelju su temperature narasle iznad 35 stupnjeva na 237 od 927 promatračkih lokacija, što je najveći broj ove godine, objavila je meteorološka agencija.


Tokijski vatrogasci otkrili su kako je u nedjelju na terenu bilo 3,1 tisuće vozila hitne pomoći, najviše dnevno od 1936. godine.




Vlasti su pozvale javnost da poduzmu mjere predostrožnosti poput dovoljne hidratacije i izbjegavanja izlaska iz kuće ako to nije potrebno.


Agencija predviđa da će toplinski val trajati do kraja srpnja. Vrućina se događa nakon što su ranije ovog mjeseca obilne kiše pogodile zapadni Japan, izavavši poplave i klizišta i odnijevši 220 žrtava.