Ne može se dovesti u vezu s razbijanjima prodavaonica u vlasništvu Albanaca

Kod Novoga Sada ubijen pekar, policija odbacuje mogućnost ubojstva po nacionalnoj osnovi

Hina

Prema navodima mještana, koji su inače puni hvale za ubijenog, vlasnik pekarnice je iz makedonske obitelji koja se još 1964. godine doselila u to mjesto i otvorila prodavaonicu, prenio je RTV.



SUBOTICA Vlasnik pekarnice »Sloboda« iz mjesta Begeč, pored Novog Sada, ubijen je noćas u kući, no policija odbacuje mogućnost kako je ubojstvo počinjeno po nacionalnoj osnovi i da je povezano s napadima na pekarnice Albanaca u Vojvodini posljednjih dana, objavila je u subotu Radio-televizija Vojvodine (RTV).


Tijelo Slobodana Stojanovskog (1952) inače makedonske nacionalnosti pronađeno je u pekarnici, koja se nalazi u sklopu njegove obiteljske kuće, s ozljedama nanesenima oštrim predmetom.


Prema navodima mještana, koji su inače puni hvale za ubijenog, vlasnik pekarnice je iz makedonske obitelji koja se još 1964. godine doselila u to mjesto i otvorila prodavaonicu, prenio je RTV.




Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da ubojstvo vlasnika pekarnice nije počinjeno po nacionalnoj osnovi, te da nije motivirano događajima na utakmici Srbija – Albanija, i da se ne može se dovesti u vezu s razbijanjima prodavaonica u vlasništvu Albanaca.


»Policija je privela više osoba koja se mogu dovesti u vezu s ubojstvom. Radi se o osobama koje su sklone konzumiranju alkohola, a bila su u gotovo svakodnevnom kontaktu sa Stojanovskim«, istaknuo je Veljović u izjavi dostavljenoj medijima.


Veljović je priopćio i da, zbog napada na obrte osoba druge nacionalnosti, policija u Novom Sadu, Srijemskoj Mitrovici i Vršcu privodi na poligrafsko testiranje više osoba koje se mogu dovesti u vezu sa tim događajima.


»Policija je obvezna i spremna pružiti zaštitu svakom građaninu, bez obzira na nacionalnost«, poručio je on.


No vojvođanski premijer Bojan Pajtić optužio je MUP da i pored zamolbi i pravodobnih upozorenja, nije uspjela zaštititi vlasnike demoliranih obrta, niti spriječiti opasne incidente na utakmici Srbija – Albanija, koji su doveli do nereda i napade na pekarnice Albanaca u Vojvodini.


U dva dana u više mjesta Vojvodine napadnuto je i uništeno nekoliko pekarnica Albanaca.


Napade na pekarnice, među ostalima, osudila je i Eparhija Bačke Srpske pravoslavne crkve.