Dva zračna napada

Koalicija pod vodstvom Rijada bombardirala ministarstvo obrane u Sani

Hina

Reuters

Reuters



SANAA Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija izvela je u petak navečer dva zračna napada na ministarstvo obrane u Sani, prijestolnici Jemena u kojoj kontrolu imaju pobunjenici Hutiji, rekli su očevici.


Zrakoplovi su i nakon tih napada i dalje nadlijetali grad, dodali su isti izvori.


Koalicija koja djeluje u Jemenu od 2015. već je gađala ministarstvo obrane i pritom mu nanijela veće štete ali novi napadi izvršeni su u trenutku velikih napetosti između Saudijske Arabije i njezinog protivnika Irana koji podupire jemenske pobunjenike Hutije.




U ponedjeljak je Saudijska Arabija ojačala zračnu, pomorsku i kopnenu blokadu Jemena nakon što je u blizini zračne luke u Rijadu presrela balistički projektil koji su ispalili pubunjenici iz Jemena.


UN je zatražio prekid te blokade zbog katastrofalne humanitarne situacije u Jemenu koji je suočen s najvećom gladi u posljednjim desetljećima.


Hutiji su zaprijetili odgovorom na blokadu u vidu ispaljivanja raketa na aerodrome i na luke u Saudijskoj Arabiji i u UAE-u.


Rijad je od 2015. na čelu koalicije sunitskih zemalja koja pomaže režimu u Jemenu u njegovoj borbi protiv pobunjenika Hutija koji imaju kontrolu nad jemenskom prijestolnicom od 2014..