Kinezi zveckaju oružjem: Moramo biti spremni na rat sa SAD-om

Hina

foto: reuters

foto: reuters

Kina polaže pravo na suverenitet nad gotovo čitavim tim pomorskim područjem bogatim ugljikovodicima, a na štetu ostalih obalnih zemalja među kojima su Filipini, te je službena Manila potpisala ugovor o obrani sa SAD-om. Peking je u utorak počeo pomorske vojne vježbe u vodama blizu Paracelsa, arhipelaga koji kontrolira Kina, ali na koji pravo polaže i Vijetnam.



PEKING – Peking mora biti spreman na »vojnu konfrontaciju« sa Sjedinjenim Državama u Južnokineskom moru, ocijenio je u utorak državni medij, uoči odluke međunarodnog suda o toj zoni u kojoj je kineska vojska počela vojne vježbe.


Kina polaže pravo na suverenitet nad gotovo čitavim tim pomorskim područjem bogatim ugljikovodicima, a na štetu ostalih obalnih zemalja među kojima su Filipini, te je službena Manila potpisala ugovor o obrani sa SAD-om.


Peking je u utorak počeo pomorske vojne vježbe u vodama blizu Paracelsa, arhipelaga koji kontrolira Kina, ali na koji pravo polaže i Vijetnam.


Ti će manevri trajati do 11. srpnja, dana uoči objave konačne odluke Stalnog suda za arbitražu u Den Haagu o teritorijalnom sporu između Filipina i Kine.Peking ne priznaje nadležnost tog suda te je najavio da će odbaciti njegovu presudu, za koju sluti da će biti nepovoljna za Kinu.

U svojem uvodniku Global Times, kineski dnevnik nacionalističkog tona, ocijenio je u utorak da Peking mora pojačati svoje kapacitete obrane i »biti spreman za svaku vojnu konfrontaciju«.