Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 19° 20° 3
25. lipnja 2018.

Kinezi zveckaju oružjem: Moramo biti spremni na rat sa SAD-om

foto: reuters
foto: reuters
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2016. u 10:39 2016-07-05T10:39:39+02:00

Kina polaže pravo na suverenitet nad gotovo čitavim tim pomorskim područjem bogatim ugljikovodicima, a na štetu ostalih obalnih zemalja među kojima su Filipini, te je službena Manila potpisala ugovor o obrani sa SAD-om. Peking je u utorak počeo pomorske vojne vježbe u vodama blizu Paracelsa, arhipelaga koji kontrolira Kina, ali na koji pravo polaže i Vijetnam.

PEKING – Peking mora biti spreman na »vojnu konfrontaciju« sa Sjedinjenim Državama u Južnokineskom moru, ocijenio je u utorak državni medij, uoči odluke međunarodnog suda o toj zoni u kojoj je kineska vojska počela vojne vježbe.

Kina polaže pravo na suverenitet nad gotovo čitavim tim pomorskim područjem bogatim ugljikovodicima, a na štetu ostalih obalnih zemalja među kojima su Filipini, te je službena Manila potpisala ugovor o obrani sa SAD-om.

Peking je u utorak počeo pomorske vojne vježbe u vodama blizu Paracelsa, arhipelaga koji kontrolira Kina, ali na koji pravo polaže i Vijetnam.

Ti će manevri trajati do 11. srpnja, dana uoči objave konačne odluke Stalnog suda za arbitražu u Den Haagu o teritorijalnom sporu između Filipina i Kine.
Peking ne priznaje nadležnost tog suda te je najavio da će odbaciti njegovu presudu, za koju sluti da će biti nepovoljna za Kinu.

U svojem uvodniku Global Times, kineski dnevnik nacionalističkog tona, ocijenio je u utorak da Peking mora pojačati svoje kapacitete obrane i »biti spreman za svaku vojnu konfrontaciju«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka