Smrt u rezidenciji

Kineski veleposlanik u Izraelu pronađen mrtav, policija otvorila istragu

Hina

REUTERS

REUTERS

Policija u nedjelju na mjestu tragedije provodi istragu, rekao je AFP-u anonimni izraelski izvor, dodajući da ne zna pojedinosti o mogućim uzrocima smrti kineskog diplomata



Kineski veleposlanik u Izraelu pronađen je mrtav u nedjelju ujutro u svojoj rezidenciji u predgrađu Tel Aviva, gdje je policija otvorila istragu, objavili su izraelski izvori.


Du Wei (57), koji je na dužnost stupio u veljači, pronađen je mrtav u rezidenciji u Herzliyi, nedaleko od Tel Aviva, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.


Policija u nedjelju na mjestu tragedije provodi istragu, rekao je AFP-u anonimni izraelski izvor, dodajući da ne zna pojedinosti o mogućim uzrocima smrti kineskog diplomata, čija supruga i sin nisu bili s njim u Izraelu.




Glasnogovornik policije nije potvrdio radijsko izvješće prema kojemu se, po prvim procjenama, čini da je veleposlanik umro od srčanog napada, navodi njemačka agencija Dpa.


Po biografskim podacima s internetske stranice veleposlanstva Du Wei je prije preuzimanja dužnosti u Izraelu bio veleposlanik u Ukrajini.


Njegova je smrt uslijedila nekoliko dana nakon posjeta Jeruzalemu američkog ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, koji je nedavno pozvao Izrael, zemlju saveznicu Sjedinjenih Država, da ograniči kineska ulaganja u strateške sektore na svojem teritoriju.


Sjedinjene Države implicitno su u više navrata optuživale Kinu da skriva informacije o pandemiji covida-19 te također da želi hakirati podatke o rezultatima istraživanja cjepiva.


U kolumni objavljenoj u listu Jerusalem Post, Wang Youngjun, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Tel Avivu kazao je da Mike Pompeo nije iznio nikakve dokaze o “sigurnosnim rizicima” povezanim s kineskim ulaganjima u Izraelu.


Kinesko-izraelska suradnja je “dobitna kombinacija”, ocijenio je kineski glasnogovornik