Trgovinski rat

Kina sprema odgovor Trumpu: “Amerika neće pobijediti u ovom ratu”

Hina

Donald Trump i Xi Jinping / REUTERS

Donald Trump i Xi Jinping / REUTERS



Kina će odgovoriti na zadnje američko povećanje carina na kineske proizvode, objavio je u nedjelju list vladajuće Komunističke partije Narodni dnevnik u jeku eskalacije trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije.


»Kina je sigurna da će slijediti svoj put i dobro ispunjavati svoje ciljeve te da nikada neće odustajati od svog stava o uzvraćanju na bilo kakve provokacije američke strane«, navodi se u uvodniku Narodnog dnevnika.


Američki političari koji žele spriječiti kineski ekonomski razvoj još uvijek žele koristiti taktiku vršenja maksimalnog pritiska na Kinu, što je polučilo malo uspjeha, stoji u tekstu.




SAD neće pobijediti u trgovinskom ratu zbog neprilika s kojima se suočavaju američki poljoprivrednici i poduzetnici, navodi glasilo Komunističke partije Kine.


Kina je rekla u subotu da se oštro protivi odluci Washingtona o uvođenju dodatnih carina na 550 milijardi dolara vrijednu kinesku robu te je upozorila SAD da će snositi posljedice ako ne prestane sa svojim »pogrešnim potezima«.


Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da će Washington uvesti dodatne 5-postotne carine na kineskiu robu, nekoliko sati nakon što je Peking obznanio da uvodi carine na 75 milijardi dolara vrijedan američki izvoz.


Pooštravanje američko-kineskog trgovinskog rata izazvalo je zabrinutost zbog moguće globalne ekonomske recesije.