Široki sporazumi

Kina i Japan na ‘povijesnoj prekretnici’, obećali jačanje veza i suradnje

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sporazumi su postignuti za vrijeme trodnevna posjeta japanskoga premijera Abea Pekingu dok dvije zemlje nastoje proširiti nova područja suradnje te traže nove putove za dokazivanje krhkog povjerenja



PEKING Kina i Japan u petak su obećali učvrstiti veze dok dvije zemlje stoje na »povijesnoj prekretnici« te potpisuju širok raspon sporazuma uključujući i sporazum o zamjeni valuta vrijedan 30 milijardi dolara u jeku sve većih trgovinskih tenzija s Washingtonom.


Japanski premijer Shinzo Abe i kineski premijer Li Keqiang također su se dogovorili da će dvije zemlje surađivati na tome da se postigne denuklearizacija Korejskoga poluotoka.


Sporazumi su postignuti za vrijeme trodnevna posjeta japanskoga premijera Abea Pekingu dok dvije zemlje nastoje proširiti nova područja suradnje te traže nove putove za dokazivanje krhkog povjerenja.




Japanske tvrtke uključujući velike automobilske tvrtke poput Toyote nadaju se normalizaciji veza s Kinom kako bi se mogli natjecati s američkim i europskim suparnicima, dok Peking očekuje da Tokio podupre njihove ambiciozne prometne inicijative za koje se kineski predsjednik Xi Jinping nada da će dalje ojačati trgovinske i prometne veze s drugim zemljama.


Abe je također rekao da je Tokio »odlučan« u tome da se normaliziraju odnosi s Pjongjangom, no samo ako su ispunjeni uvjeti, uključujući denuklearizaciju te oslobađanje otetih japanskih građana.


»Naše dvije zemlje imaju veliku odgovornost u postizanju mira i stabilnosti u ovoj regiji«, kazao je Abe.


Abe je istaknuo da su bilateralni odnosi s Kinom na »povijesnoj prekretnici« te da očekuje nove mogućnosti u industriji poput infrastrukture, logistike, zdravstvene skrbi i financija.


Rekao je da je održao »iskrene« rasprave s kineskim premijerom Lijem nakon što je došao u Peking u četvrtak a očekuje se da će se sastati s predsjednikom Xijem Jinpingom kasnije u petak na prvome kinesko-japanskome summitu na najvišoj razini od 2011.


»Kineska strana spremna je surađivati s japanskom stranom na povratku u normalne tokove te održavanju stabilnih, održivih i zdravih bilateralnih odnosa«, rekao je Li te dodao da je imao otvorene razgovore s Abeom o pitanjima od međusobnih interesa.Postigli su suglasnost, rekao je Li, da je čuvanje dugotrajnih zdravih i stabilnih kinesko-japanskih veza u skladu s interesima za regiju i svijet.

»Od natjecanja do suživota, japanski i kineski bilateralni odnosi ušli su u novu fazu. Zajedno s premijerom Lijem, želio bih unaprijediti naše veze«, rekao je Abe