Sjeverna Koreja

Kim nadgledao testiranje ‘super velikog višestrukog raketnog bacača’

Hina

REUTERS

REUTERS

Analitičari kažu kako se čini da je to najmanje četvrti novi raketni sustav koji je Pjongjang pokazao otkako je pregovarački proces zaustavljen nakon neuspješnog drugog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiu u veljači



Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadgledao je u subotu testiranje »super velikog višestrukog raketnog bacača«, izvijestila je agencija KCNA u nedjelju.


Sjeverna Koreja je ispalila u subotu dvije balističke rakete kratkog dometa u more kod svoje istočne obale, priopćila je južnokorejska vojska, što je zadnji u nizu njezinih raketnih pokusa, sedmi po redu otkako su pregovori o denuklearizaciji u zastoju.


Fotografije koje su objavili sjevernokorejski državni mediji prikazuju lansiranje raketa.




Analitičari kažu kako se čini da je to najmanje četvrti novi raketni sustav koji je Pjongjang pokazao otkako je pregovarački proces zaustavljen nakon neuspješnog drugog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiu u veljači.


Kim je rekao da »mladi znanstvenici koji obećavaju« stoje iza novog raketnog sustava te da su oni »dragocjeno blago zemlje«, prenijela je KCNA.


Niz raketnih pokusa smatra se odgovorom na nedavne američko-južnokorejske vojne vježbe za koje je Pjongjang rekao da su proba za invaziju na Sjevernu Koreju.


Pjongjang i Washington trenutačno pokušavaju ponovno pokrenuti pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu i ekonomskim sankcijama.