Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Drugi susret

Kim Jong Un doputovao u Hanoi na summit s Trumpom. Nosi odijelo poput Mao Ce-tunga

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2019. u 9:13 2019-02-26T09:13:15+01:00

U vijetnamskoj prijestolnici se u srijedu i u četvrtak održava novi susret sjevernokorejskog čelnika i američkog predsjednika koji se nada denuklearizaciji Pjongjanga, premda je rekao da je svjestan da će za to trebati vremena

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un u utorak je doputovao u Hanoi gdje ga je dočekalo oduševljeno mnoštvo i drakonske mjere sigurnosti i gdje će se drugi put sastati na vrhu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kako bi konkretizirali uvelike simboličnu izjavu s prethodnog summita u Singapuru.

U vijetnamskoj prijestolnici se u srijedu i u četvrtak održava novi susret sjevernokorejskog čelnika i američkog predsjednika koji se nada denuklearizaciji Pjongjanga, premda je rekao da je svjestan da će za to trebati vremena.

Kim Jong-un koji je došao iz Kine, iskrcao se iz svog glasovitog oklopljenog vlaka maslinasto zelene boje u željezničkoj stanici u Dong Dangu, mirnom vijetnamskom gradiću uz granicu, nakon putovanja vlakom od 4.000 km.

Školarci su pozdravljali Kim Jong-una koji je bio u pratnji najbližih suradnika i osobnih čuvara, mašući sjevernokorejskim i vijetnamskim zastavicama.

Prije Kim Jong-una Vijetnam, drugi jednopartijski režim, posjetio je njegov djed Kim Il-sung 1964.

U tradicionalnom odijelu kakvo je nosio Mao Ce-tung, Kim je pozdravio mnoštvo smiješeći se, a zatim se u mercedesu u konvoju uputio u Hanoi.

Američki predsjednik treba predsjedničkim zrakoplovom Air Force Oneom doputovati u Hanoi u utorak navečer.

Donald Trump je na Twitteru objavio da nestrpljivo iščekuje »veoma uspješan summit«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?