Optužbe Human Rights Watcha

Kijev nenavođenim raketama napada naseljena područja

Hina

Dodaje da uporaba neselektivnih raketa u naseljenim područjima krši međunarodno humanitarno pravo ili pravo ratovanja, što bi se moglo smatrati ratnim zločinom.



DONJECK – Nenavođene rakete Grad, koje su vjerojatno ispalile snage lojalne ukrajinskoj vladi, ubile su najmanje 16 civila, a mnoge ranile na području Donjecka koje nadziru proruski pobunjenici, objavila je udruga Human Rights Watch u petak, kad je ukrajinska vojska od separatista preuzela grad Lisičansk.


Rakete Grad korištene su u najmanje četiri napada počinjena između 12. i 21. srpnja, navodi na svojim mrežnim stranicama ta međunarodna organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku.


Dodaje da uporaba neselektivnih raketa u naseljenim područjima krši međunarodno humanitarno pravo ili pravo ratovanja, što bi se moglo smatrati ratnim zločinom.




Rakete Grad, poznate i kao »Kaćuša« ili »Staljinove orgulje«, tip su nenavođenih raketa koje ne mogu precizno gađati ciljeve i često se ispaljuju u salvama iz višecjevnih raketnih bacača kako bi pokrile šire područje.


HRW poziva sve strane u sukobu u istočnoj Ukrajini, a napose snage ukrajinske vlade, da prestanu ispaljivati rakete Grad na naseljena područja ili blizu njih jer su veliki izgledi da one ubiju ili rane civile. Dodaje da bi pobunjeničke snage trebale na najmanju moguću mjeru svesti opasnost za civile koji žive u područjima pod njihovim nadzorom tako što neće raspoređivati svoje snage i naoružanje u gusto naseljenim zonama.


»Dobro je poznato da su rakete Grad neprecizno oružje koje se ne bi smjelo koristiti u naseljenim područjima«, ističe Ole Solvang iz HRW-a i poziva obje strane »da odmah prestanu rabiti to oružje u naseljenim zonama«.


Agencija AFP prenosi priopćenje ureda ukrajinskog predsjednika u kojem se navodi da su vladine snage osvojile grad Lisičansk sa 105.000 stanovnika, koji je bio u rukama separatista.


»Ukrajinska vojska podignula je ukrajinsku zastavu na gradskoj vijećnici u Lisičansku«, priopćeno je.


Lisičansk je 90 kilometara udaljen od Luhanska, koji je, uz Donjeck, glavno središte proruskih pobunjenika.


U sukobima u Luhansku u posljednja 24 sata dvije su osobe poginule, a sedam je ranjeno, dok je u Donjecku jedan muškarac ubijen, a dvije su žene ranjene, navode gradske vlasti.