Zabrinutost zbog odluke EU-a

Kasulides: Sankcije Rusiji uništit će ciparsko gospodarstvo

Hina

"Cipar i Rusija imaju veoma snažne gospodarske veze", podsjetio je Kasulides u razgovoru za njemački dnevni list Die Welt. "Zato će (gospodarske) sankcije Rusiji uništiti ciparsko gospodarstvo", kazao je ciparski šef diplomacije



“Cipar i Rusija imaju veoma snažne gospodarske veze”, podsjetio je Kasulides u razgovoru za njemački dnevni list Die Welt. “Zato će (gospodarske) sankcije Rusiji uništiti ciparsko gospodarstvo”, kazao je ciparski šef diplomacije.


“Ako se sankcije doista pokažu nužne, svaka država članica (Europske unije) mora moći sama odlučiti hoće li ih primjenjivati”, istaknuo je ministar. “Kakve god bile mjere, ne smiju nam nanositi štetu”.


EU je u ponedjeljak odlučio produljiti popis imena Rusa i proruski orijentiranih Ukrajinaca kojima bi se uvele ciljane sankcije, čime je izravno prozvao Rusiju za “eskalaciju” stanja na istoku Ukrajine. Ako se nakon susreta u Ženevi u četvrtak stanje krajnje napetosti na istoku Ukrajine ne smiri, Europljani će možda prijeći na “3. fazu” sankcija, i to gospodarskih, koje bi mogle značiti jak udarac za Rusiju.




Rusi u ciparskim bankama drže goleme iznose a na otoku je zbog manjih poreza i sjedište brojnih ruskih poduzeća. Moskva je uz to 2011. odobrila Nikoziji zajam i zatim mu dala olakšice zbog kritične financijske situacije u zemlji kojoj su u pomoć pritekli europski partneri i Međunarodni monetarni fond.