Razgovor s vrhbosanskim nadbiskupom

Kardinal Puljić: Hipokrizija je jedne suditi zbog podjele BiH, druge nagraditi za etničko čišćenje

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Iako svi govore kako treba personalizirati odgovornost, ovaj put je sud cijeli jedan narod stigmatizirao, a mediji u BiH su nam nevjerojatno danima prali mozak s time«, istaknuo je. Prvi čovjek katoličke Crkve u BiH dodao je da on nijedan zločin ne može braniti da svaki osuđuje



MOSTAR Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je u intervjuu objavljenom u nedjelju da je Haaški tribunal presudom šestorici Hrvata stigmatizirao cijeli narod, a međunarodna zajednica nagradila je istodobno one koji su podijelili Bosnu i Hercegovinu.


»Hipokrizija je jedne suditi zbog podjele BiH, a druge nagraditi jer su ostvarili etničko čišćenje i to je blagoslovila međunarodna zajednica«, rekao je kardinal Puljić.


U intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista Puljić je podsjetio da je i ranije tvrdio da je Haaški tribunal više politički, nego pravni i pravedan sud.




»Iako svi govore kako treba personalizirati odgovornost, ovaj put je sud cijeli jedan narod stigmatizirao, a mediji u BiH su nam nevjerojatno danima prali mozak s time«, istaknuo je.


Prvi čovjek katoličke Crkve u BiH dodao je da on nijedan zločin ne može braniti da svaki osuđuje.


»Kao vjernik i kao čovjek izražavam svoju sućut svima koji nose posljedice mržnje. Neki prozivaju da se treba kajati za te zločine. To trebaju oni koji su počinili zločine, a ne cijeli narod prozivati da se treba kajati. Kaje se za osobne grijehe, a ne cijeli narod prozivati«, rekao je kardinal Puljić.


O činu samoubojstva generala Slobodana Praljka, Vrhbosanski nadbiskup je rekao da je jasan stav crkve koja osuđuje taj postupak. Dodao je da ga je taj potez potresao i zaključio da se od Haaškog suda očekivalo da dovede do pomirenja, a u suštini ‘izazvao je suprotno’.


Kardinal Vinko Puljić upozorio je i da bosankohercegovački Hrvati katolici nisu ‘naučili voljeti svoju grudu’. Po njegovoj ocjeni ‘prljava politika ogadila je narodu njegov rodni kraj i zavičaj’.


Sarajevski nadbiskup pozvao je vjernike i da budu strpljivi u očekivanju odluke o Međugorju i navodnim ukazanjima. Nije želio komentirati nedavne tvrdnje papina izaslanika Henryka Hosera da su ukinute zabrane organiziranja hodočašća za Međugorje.


»Nikada nije bilo zabranjeno Bogu se moliti i pokoru činiti i posebno dobro se ispovjediti. Nisam mjerodavan komentirati Papine poteze. Budimo strpljivi do odluke Papine koju će on objaviti«, naveo je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.