Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Prosvjedi

Kaos u Francuskoj: 19. vikend žutih prsluka obilježili sukobi i veći odaziv, 170 uhićenih

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2019. u 8:08 2019-03-24T08:08:21+01:00

 Policija je u subotu suzavcem rastjerivala prosvjednike u Parizu a sukobi su izbili i u drugim francuskim gradovima tijekom 19. vikenda zaredom u kojemu su se odvijali prosvjedi »žutih prsluka« protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.
Uz po prvi puta raspoređene vojne snage u Parizu koje su pružale potporu policiji nemiri nisu dosegnuli ramjere prethodne subote kada su prodavaonice na Elizejskim poljanama opljačkane i uništene.
Širom Francuske na prosvjedima se pojavilo više od 40 tisuća demonstranata što je porast u odnosu na vikend prije kad ih je bilo 32.300, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner.

Samo je u Parizu bilo manje prosvjednika – pet tisuća umjesto deset koliko ih je bilo tjedan ranije.
Prosvjedi u glavnog gradu odvijali su se uglavnom mirno no pri kraju dana policija je suzavcem rastjerala prosvjednike u blizini Strasburškog bulevara. Neki su prosvjednici zapalili kante za smeće.
Sukoba s policijom bilo je i u Lilleu, Lionu, Nantesu, Toulouseu, Montpellieru i Nici.
Prosvjedi »žutih prsluka«, koji su dobili naziv po prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim vozilima i koje su nosili prosvjednici, započeli su u studenome kao izraz revolta javnosti zbog povećanja poreza na gorivo.
Pokret je prerastao u širi prosvjed protiv politike predsjednika Macrona iako je on ukinuo poreze na gorivo i često su bili obilježeni nasilnim sukobima s policijom i pljačkom.

Prosvjedi su ostavili i traga na francusko gospodarstvo i Francuska je smanjila procjene rasta za 2019. s 1,4 posto na 1,7 posto.
Prosvjednicima je od ove subote bio zabranjen pristup Elizejskim pojlanama i ministar Castaner rekao je da su snage primjereno postupale u subotu prema prosvjednicima.
»Ispravne su metode primjenjene i rezultati su tu da ih svi vide«, rekao je Castaner u televizijskom obraćanju.
Castaner je rekao da je policija zaplijenila predmete poput bejzbol palica i maski od potencijalnih izgrednika a oko 170 ljudi je u subotu uhićeno.
Iako im je bio zabranjen pristup Elizejskim poljanama prosvjednici su se drugdje okupili u južnim dijelovima Pariza kako bi preko rijeke Sene stigli do bazilike Sv. Srca na sjeveru grada.
S bazilike je na kratko bila izvješena žuta tkanina prije nego što ju je policija uklonila.
U Nici je jedan policajac ozlijeđen te jedna žena u 70-im godinama koja je hospitalizirana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.