Predsjednički izbori

Kandidatkinja desne oporbe priznala pobjedu Pendarovskog u Makediniji

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima, nakon što je prebrojano 99,77 posto glasova, utvrđeno je da je Pendarovski dobio 51,68 posto, a Siljanovska 44,72 posto glasova birača



SKOPLJE/ZAGREB Kandidatkinja makedonske desne oporbe Gordana Siljanovska-Davkova priznala je u noći s nedjelje na ponedjeljak pobjedu svog protukandidata Steve Pendarovskog na makedonskim predsjedničkim izborima održanim u nedjelju.


Kako prenose agencije, rezultati pokazuju pobjedu Pendarovskog, kazala je Siljanova na tiskovnoj konferenciji, dodavši da se ona, kao kandidat VMRO MPMNE, ipak ne osjeća kao da je izgubila bitku.


»Rezultat pokazuje da makedonska oporba mora biti prepoznata kao važan čimbenik daljnjeg razvoja«, rekla je istaknuvši da je vladajuća koalicija izgubila dosta glasova i da je »situacija takva da bi trebalo razmišljati o prijevremenim izborima«.


Prema posljednjim preliminarnim rezultatima, nakon što je prebrojano 99,77 posto glasova, utvrđeno je da je Pendarovski dobio 51,68 posto, a Siljanovska 44,72 posto glasova birača.Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn čestitao je u noći s nedjelje na ponedjeljak kandidatu makedonske vladajuće koalicije Stevi Pendarovskom na pobjedi na predsjedničkim izborima.

»Radujem se nastavku suradnje na reformskoj agendi EU u kontekstu prošlogodišnjih zaključaka Savjeta koji otvaraju put za početak pristupnih pregovora u lipnju 2019.«, napisao je Hahn na Twitteru.


On je istaknuo da Sjeverna Makedonija može računati na trajnu potporu Europske unije.