Rat u Siriji

Kako spriječiti humanitarnu katastrofu? Razmjeran mir u Idlibu nakon sporazuma Putin-Erdogan

Hina

foto: REUTERS/Umit Bektas

foto: REUTERS/Umit Bektas

Prema tekstu sporazuma, dvije će zemlje od 15. ožujka organizirati zajedničke patrole duž autoceste M4, ključne ceste koja prolazi kroz Idlib, a predviđena je i uspostava sigurnosnog koridora dugačkog šest kilometara.



IDLIB – Sporazum o prekidu vatre na sjevero-zapadu Sirije, koji su najavile Rusija i Turska, stupio je na snagu danas, kako bi se prekinule borbe koje su izazvale humanitarnu katastrofu i spriječio sukob između vojnih snaga tih dviju zemalja.


Nekoliko minuta nakon ponoći, kada je prekid vatre stupio na snagu u pokrajini Idlib, bombardiranje na tom području još je trajalo, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, dok je tursko ministarstvo obrane priopćilo da su snage sirijskoga režima ubila dvojicu turskih vojnika.


Opservatorij je zabilježio razmjeran mir na tom području te prekid ruskih i sirijskih zračnih napada. To je primirje, međutim, “narušila pucnjava topništva sirijskoga režima” u pokrajinama Alep i Hama, koje graniče s Idlibom i koje nadziru džihadisti i pobunjenici.




Nakon više od šest sati pregovora u Kremlju, turski predsjednik Tayyip Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, najavio je prekid vatre dodavši da će on i njegov ruski kolega nastojati da ono bude “trajno”.


Prema tekstu sporazuma, dvije će zemlje od 15. ožujka organizirati zajedničke patrole duž autoceste M4, ključne ceste koja prolazi kroz Idlib, a predviđena je i uspostava sigurnosnog koridora dugačkog šest kilometara.


Taj bi sporazum trebao prekinuti intenzivne borbe oko Idliba, zadnjega uporišta pobunjenika i džihadista na sjevero-zapadu Sirije. Jačanje borbi u Idlibu izazvalo je diplomatske napetosti između Rusije, saveznika sirijskoga režima i Turske, koja podupire pobunjenike.


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak kako se nada da će sporazum o prekidu vatre sklopljen između Turske i Rusije “dovesti do trajnoga prekida sukoba” i prekinuti patnje kojima je izloženo stanovništvo.


U četvrtak je u ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo najmanje 15 civila, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava. Rusija je opovrgnula gađanje civila.


Turska, koja je već prihvatila 3,6 milijuna Sirijaca, zatražila je u srijedu europsku pomoć u “donošenju političkih i humanitarnih rješenja u Siriji”, koje Turska smatra nužnima za uspostavu primirja i rješavanje migracijske krize.