Izvješće UN-a

KRVAVA I NAJOPASNIJA RUTA Pred obalama Europe, na Sredozemnom moru, poginulo je 1500 migranata

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

 Iako manje migranata dolazi u Italiju, stopa smrtnosti je narasla na najvišu razinu od početka migrantske krize'', rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman



ŽENEVA Petu godinu za redom najmanje 1500 migranata poginulo je u Sredozemnom moru, a najopasnija ruta je između Libije i Italije na kojoj u prosjeku život izgubi jedna od 19 migranata, objavio je u petak UN-ov ured za migracije.


Španjolska je registrirala gotovo 21 tisuću migranata samo u 2018. godini, što je ukupna brojka prošle godine, javlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM).


Ukupno je oko 55 tisuća migranata stiglo na obale Europe samo ove godine, što je duplo manje od mjerenja prošle godine u isto vrijeme kada je brojka bila 111,753 migranata.




Italija, čija je vlada odlučila zatvoriti svoje luke brodovima koja spašavaju migrante, ove je godine preuzela oko 18 tisuća migranata koji su došli morem iz Libije, a ostatak je otišao u Grčku, Cipar i na Maltu.


‘Važno je zapamtiti dvije stvari – iako manje migranata dolazi u Italiju, stopa smrtnosti je narasla na najvišu razinu od početka migrantske krize”, rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman u Ženevi.


Referirajući se na broj žrtava, dodao je: ”Samo jednom u protekle četiri godine smo došli kasnije do ovolikog broja žrtava, i to je bilo 2014. kada je kriza tek počinjala.”


Više od 600 afričkih migranata nasilno je prošlo u četvrtak visoko utvrđenu zaštitnu ogradu u Ceuti, španjolskoj enklavi koja graniči sa Marokom, upotrebljavajući kružne pile i drvene čekiće kako bi probili žičanu ogradu.


”Ono što možemo reći po podacima španjolskih vlasti je da migranti iz zapadne Afrike, koji su proteklih godina u najvećem broju išli u Libiju, sada biraju Španjolsku kao novu rutu”, napominje Millman.


Stopa smrtnosti zapadno-mediteranske rute za Španjolsku je oko 1 smrtni slučaj na 70 migranta, rekao je Millman.