Reakcija svjetske sile

KINA PROTIV VOJNE INTERVENCIJE: Vratite se u okvire međunarodnog prava

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Svaka jednostrana vojna akcija koja zaobilazi Vijeće sigurnosti UN-a u suprotnosti je s elementarnim načelima i normama međunarodnog prava, te samo komplicira rješenje sirijskog problema", rekla je Hua.



PEKING – Kina je u subotu obznanila kako se “protivi upotrebi sile” nakon udara koje su u Siriji izveli SAD, V. Britanija i Francuska, te je zatražila povratak “u okvire međunarodnog prava”.


“Protivimo se stalnoj upotrebi sile u međunarodnim odnosima i podržavamo poštivanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja”, izjavila je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.


“Pozivamo sve strane da se vrate u okvire međunarodnog prava i riješe krizu dijalogom i pregovorima”, dodala je ona u priopćenju na stranici ministarstva.




“Svaka jednostrana vojna akcija koja zaobilazi Vijeće sigurnosti UN-a u suprotnosti je s elementarnim načelima i normama međunarodnog prava, te samo komplicira rješenje sirijskog problema”, rekla je Hua.


“Političko rješenje je jedino moguće”, dodala je ona podsjećajući da Peking zahtijeva “potpunu, pravednu i objektivnu istragu” o kemijskom napadu u Siriji, te da “nijedna strana ne smije prejudicirati rezultate” iste.