Pala je Raka

KALIFAT SE URUŠAVA Simbol Islamske države u rukama sirijske milicije, džihadisti istjerani

Hina

REUTERS

REUTERS

Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata pošto je IS u susjednom Iraku izgubio svoju tamošnju 'prijestolnicu' Mosul i potisnut je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju.



Bitka za Raku završila je, objavile su utorak sirijske milicije istaknuvši svoj barjak na gradskom stadionu, posljednjem džepu otpora džihadističke Islamske države (IS) koja je taj grad učinila svojom prijestolnicom za Siriju 2014. i iz nje krenula u osvajanja kako bi proglasila kalifat koji se upravo urušava.


Pošto su noću na utorak Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, osvojile bolnicu u Raki, preostalo je još istjerati posljednje džihadiste koji su pružali otpor na stadionu.


»Vojne operacije u Raki završile su. Grad je potpuno pod nadzorom« SDF-a, rekao je Talal Selo, glasnogovornik saveza koji je u lipnju počeo prodirati u taj grad.




»Sada se provode operacije čišćenja kako bi se uklonile preostale ćelije i razminirao grad«, rekao je Selo.


Najavio je da će SDF objaviti službeno priopćenje o oslobođenju Rake.


Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata pošto je IS u susjednom Iraku izgubio svoju tamošnju ‘prijestolnicu’ Mosul i potisnut je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju.


U bitki za Raku 3240 žrtava


SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedjelju pošto je skupina sirijskih džihadista napustila grad prema dogovoru s vijećem plemenskih staraca, pa je u gradu ostalo tek 300 džihadista braniti posljednje položaje. Evakuirano je 275 džihadista i njihovih obitelji i ne zna se jesu li se povukli u druga područja koja su još u rukama IS-a, piše agencija AFP.


Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države neprestance je ponavljala da strani borci neće smjeti napustiti grad. »Najmanje želimo da strani borci budu oslobođeni i da im se dopusti povratak u zemlju porijekla gdje će sijati teror«, rekao američki pukovnik Ryan Dillon.


U nešto više od četiri mjeseca ubijeno je 3250 ljudi, od kojih 1130 civila, objavila je u utorak nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


REUTERS


REUTERS



Sukobi i bombardiranja koji su razorili bivšu prijestolnicu IS-a odnijeli su od 5. lipnja živote »1130 civila, od kojih su 270 bila djeca, a 2120 borci IS-a i snaga koje je podržavala vojska Sjedinjenih Država, navodi SORH.


Raka je bila prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke IS-a, odakle su počeli pohodi džihadista na ostatak Sirije te Irak i proglašenje »kalifata«.


Nekad prijestolnica Abasida, a 2014. simbol džihadističkog terora


Očevici prenose da su borci SDF-a u utorak slavili izvikujući slogane na ulicama među ruševinama zgrada na središnjem trgu. Zastava istaknuta na gradskom stadionu ima žutu pozadinu i crveni amblem kurdske vojne formacije YPG, najjače milicije u sastavu SDF-a, piše Reuters.


Raka je postala simbol najvećih okrutnosti džihadističke organizacije koja je u tome gradu planirala krvave napade počinjene po svijetu, a mnoge od njih u Europi.


Raka je svoj procvat doživjela u doba dinastije Abasida. Godine 772. kalif al Mansur naredio je gradnju, po uzoru na Bagdad, grada vojarne al Rafike, pored antičke Rake. Dva grada poslije su se stopila u jedana. Od 796. do 809., moćni kalif Harun al Rašid preselio je prijestolnicu Abasida iz Bagdada u Raku koja leži na raskrižju puteva između Bizanta, Damaska i Mezopotamije. Niknuo je grad palača i džamija.


Većinom grad sunitskog islama, Raka je smještena u dolini Eufrata, nedaleko od Turske i 160 kilometara istočno od Alepa te 200 km od iračke granice. Gradnja brane blizu grada Tabke omogućila je da Raka postane ekonomski važna zbog razvoja poljoprivrede.


REUTERS


REUTERS



Kada je 2014., Islamska država osvojila Raku i proglasila svoj kalifat, nametnula je svoj zakon terorom i užasom. Odrubljivanja glava, masovna pogubljenja, silovanja, otmice, etničko čišćenje, kamenovanje žena, ubijanje homoseksualaca strahote su koje su džihadisti snimali i postavljali na internet kao sredstvo propagande i oružje za ušutkavanje svakog otpora.


Raka i Mosul oslobođeni, ali IS još nije mrtav


Ultraradikalni džihadistički IS mjesecima trpi poraze u Siriji i Iraku pred ofenzivama koje vode lokalni borci uz pomoć Rusije ili Sjedinjenih Država.


U pokrajini Deir Ezor blizu Rake, džihadisti su napadnuti s dva bojišta. S jedne strane ofenzivu vodi sirijski režim uz potporu ruskih zračnih snaga, a s druge SDF uz zračne udare međunarodne koalicije predvođene SAD-om.


Rat u Siriji izrastao je iz protuvladinih prodemokratskih prosvjeda 2011., na koje je represijom odgovorila sirijska vojska. Rat je postao sve složeniji, upletale su se strane zemlje te razne džihadističke skupine, sirijski teritorij se mrvio, a milijuni Sirijaca izbjegli su i milijuni raselili. Rat je odnio više od 330.000 života.