Šef EK

Juncker otkrio koje bi godine zemlje zapadnog Balkana mogle u EU

Hina

Reuters

Reuters



Čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker u nedjelju je zemljama zapadnog Balkana poručio da je 2025. godina u kojoj bilo koja od njih može ući u Europsku uniju, ali pod uvjetom da ispuni sve kriterije članstva.


Zaustavivši se u Albaniji nakon posjeta Makedoniji u sklopu obilaska zemalja koje su izrazile želju za priključenje Uniji, Juncker je izjavio da bi se 2025. godina mogla smatrati mogućim rokom ulaska svih njih u EU, a ne samo onih koje se smatra predvodnicama.


»Suprotno učestalim napisima, ni Komisija ni ja osobno nikada nismo rekli da će Srbija i Crna Gora sigurno ući u članstvo do toga roka«, rekao je Juncker novinarima u Tirani.




»2025. je rok otvoren za sve zemlje kandidatkinje«, napomenuo je.


»Ukoliko zemlja kandidat do toga roka, ili kasnije ili ranije, ispuni sve kriterije članstva, EU će te napore prepoznati«, istaknuo je Juncker na konferenciji za novinare.


Albanski premijer Edi Rama na istoj je novinskoj konferenciji ustvrdio kako su istrage sudstva i tužiteljstva, u sklopu reforme sudstva koju EU smatra prvim korakom ključnim za pokretanje pregovora, već donijele neke rezultate.


»Ukupno je 17 sudaca i tužitelja odbilo podvrgnuti se istrazi, pa su izbačeni iz pravosudnog sustava«, rekao je Rama.


Predvodnicima među zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU smatraju se Srbija i Crna Gora, koje su upravo u procesu pregovora oko nekoliko od niza poglavlja kojima se moraju pozabaviti prije priključenja, s time da su ih dosad zatvorile tek manji broj.


Albanija i Makedonija očekuju da će u lipnju dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora.