Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
17. listopada 2019.
Najdosljedniji srpski antinacionalist u Zagrebu

Jovanović: ''Pobijedili ste Tita? Sav je protrn'o!''

Jovanović: ''Pobijedili ste Tita? Sav je protrn'o!''
Jovanović: ''Pobijedili ste Tita? Sav je protrn'o!''
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2017. u 23:15 2017-11-07T23:15:40+01:00

„Pobijedili ste Tita, kojega 35 godina nema? No, sav je protrn'o!“ – tako je predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović, najdosljedniji antinacionalist u srpskoj politici, večeras u Zagrebu komentirao promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu, i ranije predsjedničino izbacivanje Titove biste s Pantovčaka.

No to je bio jedini kritičan trenutak na račun hrvatske politike u razgovoru o „usponu i padu demokracije“ koji je s Jovanovićem na „Zagreb Youth Summitu“ vodila novinarka Zrinka Vrabec Mojzeš. Dapače, Jovanović je o današnjoj hrvatskoj politici govorio s toliko razumijevanja da mu se i voditeljica često suprotstavljala, rekavši primjerice kako „Zoran Đinđić i mi nismo znali što je država, a Plenković to zna“.

„Plenković nije nacionalist, ali zna koga ima u stranci, i zato se mora praviti da jest. Ona ploča uteg je za njega, a ne za Srbe u Hrvatskoj. Tko u Hrvatskoj zagovara ustaštvo i pali novine totalna je budala, ali mislim da stranka Ante Pavelića u Hrvatskoj ne može dobiti deset posto glasova“, kazao je posebni gost Zagreb Youth Summita.

Jovanović je 1996., s 25 godina, predvodio protumiloševićevske demonstracije u Beogradu, da postane najbliži suradnik ubijenog premijera Zorana Đinđića. Osobno je odveo Slobodana Miloševića u zatvor, a kasnije i do helikoptera kojim je prebačen u Tuzlu, a potom u Haag. Poslije Đinđićeva ubojstva bio je potpredsjednik vlade Srbije.

Tog vremena, koje je opisao u knjizi „Moj sukob s prošlošću“, sjeća se s iskustvom distance. „Nismo znali što je država, nismo znali vladati. U samo nekoliko mjeseci mi smo uhapsili Miloševića, prekinuli financiranje Republike Srpske, zaratili s crkvom, krenuli na Karadžića i Mladića, prekinuli šverc nafte i cigareta i izručili Milutinovića i Šajnovića, ne računajući da ne kontroliramo ni vojsku, ni policiju, ni televiziju. Dan prije ubojstva, Zoran mi je rekao da smo nas dvojica kao kormilari koji kormilare u jednom, a brod plovi u nekom svom pravcu“, ispričao je.

Današnji visoki rejting Aleksandra Vučića „mjera je bijede“ i „govori o mjeri ovisnosti ljudi oko njega“. Srpski nacionalizam, pak, „posljedica je srpske zatucanosti iz koje nikad nismo uspjeli izaći“. Vučić ne uspijeva zadovoljiti svoje birače, pa u politiku „unosi agresiju“, a „cijena toga sutra će biti veća“.

Jovanović kaže kako je današnji svijet postao nerazumljiv. „Promijenila se paradigma i Europe i svijeta. Trebamo se brinuti, lidera nema, desnicu vodi destrukcija, nitko ne zna što će biti. Stavove ne oblikuju činjenice nego dojmovi, tabloidi prolaze jer su brutalni, politika je postala estrada i scena za netalentirane“. U takvim uvjetima, „moramo iznova definirati što su danas politika i demokracija. Političke su revolucije jalove, treba pokrenuti duhovne, seksualne, kulturne, koje će potom humanizirati politiku“, kazao je na kraju prvog dana Zagreb Youth Summita Čedomir Jovanović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.