Koronavirus

Još 743 osobe umrle u Italiji, broj zaraženih se u 24 sata povećao za dodatnih 3.612 ljudi

Portal Novilist.hr

Foto Gemelli Policlinico/Handout via REUTERS

Foto Gemelli Policlinico/Handout via REUTERS

Italija ukupno zbraja 6.820 mrtvih, a zaraženo je 54.030 ljudi



Još 763 osobe zaražene koronavirusom umrle su u protekla 24 sata u Italiji, čime je ukupan broj umrlih narastao na njih 6.820.


Broje koje je objavio čelnik talijanske Civilne zaštite Angelo Borrelli bilježe usporavanje broja zaraženih već treći dan zaredom, dok je broj žrtava neznatno povećan u odnosu na ponedjeljak. 


Trenutno je u Italiji na koronavirus pozitivno 54.030 ljudi, što je za 3.612 više nego u ponedjeljak, kad je došlo do porasta broja zaraženih za njih 3.780. 




Broj zaraženih tako je rastao za 7,2 posto u 24 sata, što je ipak niže od rasta zabilježenog između nedjelje i ponedjeljka, koji je iznosio 8,1 posto. 


Italije je u ponedjeljak bilježila 601 smrtni slučaj, a oporavljenih je 8.326, što je pak 894 više nego jučer). Na intenzivnu njegu primljeno je 3.396 pacijenata, 192 više nego jučer. Od toga 1.194 u Lombardiji. Od ukupno 54.030 pacijenata, 21.937 je hospitalizirano sa simptomima, a 28.697 je onih u kućnoj izolaciji.


Zaraženih i 10 puta više od službenih brojki?


Broj zaraženih koronavirusom u Italiji vjerojatno je deset puta veći nego što pokazuju službene brojke o 64.000 ljudi, rekao je u utorak čelnik talijanske Civilne zaštite.


Najnoviji podaci pokazuju da je u Italiji umrlo 6.077 ljudi u jedva mjesec dana čime je ta zemlja postala najpogođenija u svijetu i u kojoj je gotovo udvostručen broj smrtnih slučajeva u odnosu na Kinu u kojoj se virus pojavio krajem prošle godine.


Testiranje na koronavirus često je bilo ograničeno na ljude koji su sami zatražili bolničku skrb, što znači da tisuće slučajeva još nije otkriveno.


“Omjer jednog potvrđenog slučaja na svakih 10 je vjerojatan”, rekao je za La Repubblicu Angelo Borelli, čelnik talijanske Civilne zaštite. Vjeruje da bi u Italiji moglo biti zaraženo 640.000 ljudi.


Nedostatak maski i respiratora


Kaže da je najveća poteškoća s kojom se Italija suočila nedostatak maski i respiratora, problem koji je urušio zdravstveni sustav od prve pojave virusa u bogatoj sjevernoj Lombardiji 21. veljače.


Italija pokušava uvesti zalihe iz inozemstva, ali Borelli kaže da su zemlje poput Indije, Rumunjske, Rusije i Turske zaustavile izvoz tih proizvoda.


“Kontaktiramo veleposlanstva, ali strahujemo da nam neće stići još maski iz inozemstva”, rekao je.


Epidemija će gotovo sigurno ostaviti talijansko krhko gospodarstvo na koljenima, a većina poduzeća će se zatvoriti.


Talijanska vlada želi da se sredstva fonda za pomoć zemljama u eurozoni koriste bez ograničenja.


Trenutni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) može pomoći zemljama eurozone samo pod uvjetom da prilagode svoje ekonomske politike i prevladavaju probleme koji su ih natjerali da potraže financijsku pomoć.


Zamjenik talijanskog ministra gospodarstva Antonio Misiani rekao je za Reuters da su takva ograničenja suvišna u krizi koronavirusa.


“Jedini prihvatljivi uvjet je korištenje resursa ESM-a za upravljanje izvanrednim zdravstvenim i ekonomskim situacijama”, rekao je Misiani i otvorio prostor za moguću bitku s Bruxellesom oko najboljeg načina izlaska iz ove krize.