Popis s imenima džihadista

‘Jeste li borac ili bombaš samoubojica?’ Otkriveno kako izgleda upitnik za pristupanje Islamskoj državi

Tihomir Ponoš

Reuters

Reuters

Jedan dobrovoljac iz Australije koji se prijavio za bombaša samoubojicu dvoji hoće li moći uspješno izvršiti zadatak jer pati od kratkovidnosti, a i ne zna voziti. Drugi moli da ga se što hitnije pošalje na zadatak jer pati od glavobolja uzrokovanih šrapnelom



Razočarani pripadnik Islamske države predao je Sky Newsu dokumente s imenima, adresama i brojevima telefona 22.000 pripadnika te džihadističke organizacije. Golemi broj dokumenata sadrži podatke o džihadistima iz najmanje 51 države, a autentičnost dokumentacije potvrdio je glasnogovornik njemačke kriminalističke policije Markus Koths.


– Vjerujemo da su ti dokumenti vrlo vjerojatno izvorni dokumenti, a naše službe sigurnosti uzele su ih u obzir, izjavio je Koths, a prenosi CNN. Njemačka obavještajna služba također raspolaže spomenutom dokumentacijom. Sky News, koji je o svemu obavijestio vlasti, tvrdi da su ti podaci ukradeni šefu unutarnje kontrole Islamske države, a televiziji ih je predao izvjesni Abu Hamed koji se razočarao time što IS ne poštuje islamska pravila koja su ga inspirirala da se priključi toj organizaciji. Prije Sky Newsa o postojanju tih dokumenta izvijestili su Süddeutsche Zeitung te njemačke televizije WDR i NDR, a proopozicijski sirijski portal Zaman al-Wasl objavio je dijelove dokumenata.


Upitnik s 23 pitanja


Među dokumentima je i upitnik koji su ispunjavali svi pristupnici Islamskoj državi i koji je sastavni dio svakog osobnog dosjea. Upitnik sadrži 23 pitanja. Dobrovoljci za Islamsku državu morali su navesti, uz ostalo, ime i prezime, krvnu grupu, datum rođenja, nacionalnost, bračni status, obrazovanje, zemlje koje su posjetili, mjesto na kojem su ušli na teritorij IS-a, prijašnje džihadističko iskustvo, prijavljuju li se za borca ili bombaša samoubojicu, specijalnost, a rubrika koja bi se, eventualno, naknadno ispunila je »datum i mjesto smrti«.




Mediji su objavili i bizarne detalje iz pojedinih dosjea. Jedan dobrovoljac iz Australije koji se prijavio za bombaša samoubojicu dvoji hoće li moći uspješno izvršiti zadatak jer pati od kratkovidnosti, a i ne zna voziti. Drugi, također kandidat za bombaša samoubojicu, moli da ga se što hitnije pošalje na zadatak jer pati od neizdrživih glavobolja uzrokovanih šrapnelom kojeg ima u glavi od ranjavanja.


Njemački ministar unutarnjih poslov Thomas de Maiziere izjavio da će dokumenti ubrzati istrage i olakšati izricanje zatvorskih kazni za one dobrovoljce koji se vrate iz Sirije i Iraka, a dokumentacija pomaže u rasvjetljavanju strukture IS-a.


Čovjek za kojega Pentagon tvrdi da je ministar rata Islamske države Abu Omar al-Šišani, poznat i kao Abu Čečen, nije poginuo u ovotjednom zračnom napadu Sjedinjenih Američkih Država, ali je teško ranjen i prebačen je u središte IS-a u Siriji Raku. Tu je informaciju objavio Sirijski opservatorij za ljudska prava, čije obavijesti treba uzimati s rezervom.


Napad Fronta Nusra


U četvrtak je zabilježen možda i najveći okršaj otkako je 27. veljače započelo kakvo-takvo primirje. U provinciji Hama napadnuto je više uporišta vladinih trupa. Sirijska državna televizija za napad je optužila Front Nusra, sirijski ogranak al Kaide, na kojega se primirje ne odnosi, a tvrdi da je ubijeno 70 napadača. Primirje se krši i među onima koji bi ga trebali poštivati i na koje se odnosi, ali je stanje ipak mnogo mirnije nego prije sklapanja primirja.


Usprkos tome, poseban izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je optimist i nada se da će pregovori zaraćenih strana započeti u ponedjeljak u Ženevi. Iz izjava predstavnika oporbenog Visokog pregovaračkog odbora taj se početak ne može naslutiti. Čelnik Odbora Riad Hidžab tvrdi da su vladine trupe, podržane ruskim i iranskim snagama, sistematski i namjerno kršile primirje, a u zračnim napadima ubijeno je više od stotinu ljudi, uglavnom civila, i to u područjima u kojima nema ni Islamske države ni Fronta Nusra.