Bivši srbijanski šef diplomacije

Jeremić: Elite Srbije i Hrvatske režiranom farsom skreću pažnju s ozbiljnijih stvari koje se događaju

Hina

foto Reuters

foto Reuters

“Ponekad iz takvih farsi iziđu stvari koje nisu na početku planirane”, rekao je Jeremić, ocijenivši kako uvijek “postoji opasnost da se neka vatra i zapali” ako se igrate šibicama



Bivši srbijanski šef diplomacije i nekadašnji predsjednik Opće skupštine UN Vuk Jeremić ocijenio je u nedjelju da su trenutni odnosi Srbije i Hrvatske “kontraproduktivna režirana farsa”, koja će ostaviti posljedice po regionalni i međunarodni ugled Srbije.


Jeremić je u serijalu Kvaka 23 agencije FoNet rekao kako ”elite i Srbije i Hrvatske imaju potrebu zlouporabe osjećanja i različitih poglede na događaje u prošlosti”.


“Na taj način skreću pažnju s ozbiljnijih stvari koje se dešavaju”, rekao je Jeremić, ocijenivši kako je, u slučaju Srbije, riječ o maskiranju problema s Kosovom, gušenjem slobode medija i “svega onog što je sastavni dio stvarnosti u Srbiji”.




Govoreći o krivnji za aktualnu krizu u srpsko-hrvatskim odnosima, koja je počela Šešeljevim incidentom u Skupštini Srbije, njegovim navodnim gaženjem zastave Hrvatske i prekidom posjeta saborskog izaslanstva Beogradu, Jeremić drži da su “krivi i jedni i drugi”.


Komentirajući recipročnu mjeru Srbije nakon proglašenja ministra Aleksandra Vulina nepoželjnim u u Hrvatskoj, Jeremić kaže da je to “ozbiljna diplomatska kategorija”, ali je uvjeren da je na sceni “jedna u potpunosti izrežirana situacija”.


Ocjenu da je riječ o farsi Jeremić je ponovio komentirajući i činjenicu da se nitko od predstavnika EU nije bavio aktualnom srpsko-hrvatskom krizom niti je komentirao uzajamne mjere Zagreba i Beograda.


“Ponekad iz takvih farsi iziđu stvari koje nisu na početku planirane”, rekao je Jeremić, ocijenivši kako uvijek “postoji opasnost da se neka vatra i zapali” ako se igrate šibicama.


Jeremić, ipak, vjeruje da je u slučaju Srbije i Hrvatske, to manje opasno, nego u nekim drugim mjestima u regiji, uz ocjenu da se “neuralgični odnosi s Hrvatskom” ne mogu popraviti preko noći.


Jeremić, koji je i predsjednik oporbene Narodne stranke, jedne od najmlađih političkih stranaka u Srbiji, kao najblagotvornije i najpragmatičnije rešenje za odnose Srbije i Hrvatske vidi “okretanje ka budućnosti”.


“Bez izazivanja tenzija i inzistiranja na događajima o kojima postoje različiti narativi, koje je nemoguće pomiriti u nekom kratkom roku”, objasnio je svoje stajalište Jeremić, naglasivši kako “treba biti vrlo pragmatičan”.


Jeremić nije izravno odgovorio treba li Srpskoj radikalnoj stranci zabraniti rad i oduzeti zastupnički mandat Vojislavu Šešelju zbog pravomoćne haške presude, uz ocjenu da je “zabrana dosta teška kategorija u demokratskom društvu”, ali i opasku kako “mi nismo demokratsko društvo”.


“Koliko je meni poznato, mi poštujemo međunarodno pravo i međunarodne presude, kao nešto što je dio našeg sustatav a, ukoliko je netko po zakonu pravomoćno osuđen, onda bi posljedice u državi gdje vlada pravo morale biti primijenjene”, rekao je Jeremić, inzistirajući da bi se zakon morao poštovati.


Jeremić je u intervjuu ocijenio i da Srbija, poslije izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i neophodnim reformama unutar EU, neće ući u Uniju “u narednih 15 ili 20 godina”.


“Granica EU je pala posred Balkana i to je vrlo delikatna crta između Srbije i Hrvatske”, naglasio je Jeremić, koji je skeptičan da u EU postoji volja za proširenje na zapadni Balkan.