Charlotte gori

Jedna osoba poginula u prosvjedima u gradu Charlotte nakon policijskog ubojstva crnca

Hina

Reuters

Reuters

Prosvjedi u tom gradu na istoku SAD-a započeli su u utorak navečer, nakon smrti Keitha Lamonta Scotta (43), za koju je odgovoran policajac Brentley Vinson, također crnac, u međuvremenu smijenjen s dužnosti



Jedna osoba ubijena je u prosvjedima koji traju već drugu noć u gradu Charlotte u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, nakon što je policajac ubio crnca.


Policija je u srijedu navečer pucala po prosvjednicima gumenim mecima te ispaljivala suzavac kako bi prekinula demonstracije, objavila je lokalna policija.Šef policije u Charlotteu Kerr Putney potvrdio je smrt jedne osobe, no nije objavio njezino ime niti kazao je li sudjelovala u demonstracijama.

Demonstracije su započele mirno, no zatim su postale nasilne, nakon što je nekoliko stotina prosvjednika marširalo kroz grad. Približivši se središnjem raskršću u donjem dijelu grada, prosvjednici su se sukobili s policijskim službenicima koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz cestu.


U tome trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, a oni su bacali petarde na policijske dužnosnike. Prosvjednici su viđeni i da pljačkaju trgovine.




U utorak navečer i srijedu ujutro u tome gradu stradalo je 16 policijskih dužnosnika u sukobu s prosvjednicima, koji su bacali kamenje, palili vatru i nakratko blokirali promet na međudržavnoj autocesti.


»Umorni smo od ljudi, posebno policije koja ubija nas crnce. Charlotte je oduvijek bio tih, no sada je vrijeme da postane glasan«, kazala je Blanche Penn, dugogodišnja aktivistica.


Prosvjedi u tom gradu na istoku SAD-a započeli su u utorak navečer, nakon smrti Keitha Lamonta Scotta (43), za koju je odgovoran policajac Brentley Vinson, također crnac, u međuvremenu smijenjen s dužnosti.


Scott je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svjedoci kažu da je bio nenaoružan.


Vlasti nisu pustile snimak incidenta, no gradonačelnik je kazao kako to planiraju učiniti.