Inicijativa

Jedan pojas, jedan put: Kina kaže da novi Put svile nije geopolitičko sredstvo

Hina

REUTERS

REUTERS

Peking će ugostiti summit inicijative 'Jedan pojas, jedan put' sljedeći tjedan, a prisustvovat će 37 stranih čelnika, uključujući neke od kineskih najbližih saveznika, s tim da SAD koji je bio kritičan prema projektu šalje samo predstavnike na nižoj razini



Kineski projekt ‘Jedan pojas, jedan put’ nije »geopolitičko sredstvo« niti ulazak u dužničku krizu za države koje sudjeluju, no Peking pozdravlja konstruktivne prijedloge o tome kako riješiti probleme u pogledu te inicijative, rekao je vodeći vladin diplomat u petak.


Peking će ugostiti summit inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’ sljedeći tjedan, a prisustvovat će 37 stranih čelnika, uključujući neke od kineskih najbližih saveznika, s tim da SAD koji je bio kritičan prema projektu šalje samo predstavnike na nižoj razini.


Inicijativa ‘Jedan pojas, jedan put’, kako se službeno zove, ključna je inicijativa predsjednika Xija Jinpinga i predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezala Kinu s Azijom, Europom i ostalim kontinentima uz velike infrastrukturne troškove.




No to se smatra kontroverznim u mnogim zapadnim zemljama, posebice u SAD-u, koji na to gleda kao na način da se proširi kineski utjecaj u inozemstvu te da Kina na taj način davanjem kredita učini zemlje ovisnima o sebi.


SAD je posebno bio kritičan prema odluci Italije, kao prve zemlje članice skupine G7, da potpiše plan prošli mjesec, za vrijeme Xijeva posjeta Rimu.


Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je novinarima da inicijativa ‘Jedan pojas, jedan put’ donosi stvarne koristi zemljama sudionicama.


»Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo nego platforma za suradnju«, rekao je.