Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. travnja 2019.
Susret u kolovozu ili rujnu

Japanski premijer sastat se se sa sjevernokorejskim čelnikom

Shinzo Abe / Reuters
Shinzo Abe / Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. lipanj 2018. u 10:45 2018-06-14T10:45:17+02:00

Tokio sada želi izravno s Pjongjangom razgovarati o pitanju japanskih građana koje su oteli sjevernokorejski agenti 70-tih i 80-tih godina prolog stoljeća, što je za Tokio prioritetno pitanje

TOKIO Japan priprema susret između svog premijera Shinza Abea i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, nakon američko-sjevernokorejskog summita održanog ovog tjedna, javilo je u četvrtak više japanskih medija.

Tokio, koji je posljednjih mjeseci ostao po strani kada se radilo o Sjevernoj Koreji, sada želi izravno s Pjongjangom razgovarati o pitanju japanskih građana koje su oteli sjevernokorejski agenti 70-tih i 80-tih godina prolog stoljeća, što je za Tokio prioritetno pitanje.

Japanski dužnosnici predviđaju više scenarija, a među njima i onaj da Abe u kolovozu posjeti Pjongjang, javio je list Yomiuri Shimbun, spominjući i mogući sastanak na marginama ekonomskog foruma u rujnu na ruskom dalekom istoku.

Više japanski medija piše u četvrtak da je Kim u utorak na summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom pokazao spremnost na susret s Abeom.

Abe je pak već javno rekao da bi želio izravno razgovarati s Pjongjangom kako bi se riješilo pitanje otetih ljudi.

Dužnosnici japanskog ministarstva vanjskih poslova predviđaju razgovore sa sjevernokorejskim kolegama prigodom konferencije o sigurnosti koja se ovaj tjedan održava u Mongoliji.

»Ako se posjet Pjongjangu u kolovozu pokaže kompliciranim«, Abe bi mogao razgovarati s Kim Jong Unom na marginama ekonomskog foruma koji je predviđen u Rusiji od 11. do 13. rujna, javlja list Yomiuri.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka