Strah od "humanizirane" životinje

Japan odobrio kontroverzno istraživanje: Kreću eksperimenti s ljudskim i životinjskim embrijima

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Eksperimenti će započeti ubrizgavanjem ljudskih pluripotentnih matičnih stanica u embrije štakora i miševa, a svi su genetski manipulirani tako da ne mogu stvoriti pankreazu.



Biolog specijaliziran za matične stanice, Hiromitsu Nakauchi, ovaj je trenutak čekao više od desetljeća. 


Nakon godina planiranja, istraživač je dobio odobrenje vlade spremne da provede jednu od trenutno najkontroverznijih znanstvenih studija: eksperimenti na ljudsko-životinjskim embrijima.


Dok su mnoge zemlje širom svijeta ograničile, otkazale financiranje ili izričito zabranile ova etički upitna istraživanja, Japan je sada službeno otvorio Pandorinu kutiju. Početkom ove godine država je zakonski dozvolila ne samo presađivanje hibridnih embrija u surogat životinje, već i dovođenje u uporabu, prenosi Science Alert.




Kao vodeći istraživač matičnih stanica na Sveučilištu u Tokiju i Sveučilištu Stanford, Nakauchi je putovao iz zemlje u zemlju, slijedeći svoj san da će jednog dana uzgajati prilagođene ljudske organe u životinjama poput ovaca ili svinja.


S više od 116.000 pacijenata na listi čekanja na transplantaciju samo u Sjedinjenim Državama, Nakauchi se nada da bi njegova ideja mogla preobraziti živote.


Krajnji cilj je još daleko, ali sljedeći korak u njegovom istraživanju konačno je dobio zeleno svjetlo od strane ministarstava u Japanu. Kao prvi istraživač koji je dobio odobrenje vlade od zabrane 2014., Nakauchi planira postupati polako da bi se nadoknadilo razumijevanje i povjerenje javnosti.


Cilj je da zametak glodavca pomoću ljudskih stanica izgradi organ


“Ne očekujemo da ćemo odmah stvoriti ljudske organe, ali to nam omogućava unaprjeđenje istraživanja temeljem do sada stečenog znanja”, kaže Nakauchi za Asahi Shimbun.


Eksperimenti će započeti ubrizgavanjem ljudskih pluripotentnih matičnih stanica u embrije štakora i miševa, koji će biti genetski manipulirani tako da mogu stvoriti gušteraču.


Cilj je da embrij glodavaca pomoću ljudskih stanica sam izgradi gušteraču, a dvije godine tim planira promatrati kako se glodavci razvijaju i rastu, pažljivo nadzirući njihove organe i mozak u tom procesu. Tek tada će istraživači tražiti odobrenje da isto učine sa svinjama.


Iako su embriji ljudi i životinja stvoreni u prošlosti (poput embrija svinja-čovjeka i embrija-ovce) nikad im nije dopušteno da se razviju.


Strah od “humanizirane” životinje


Jedan od najvećih strahova kod ove vrste istraživačkih centara, je pitanje – gdje točno te ljudske matične stanice zapravo idu u životinji i u koju vrstu stanica bi se mogle razviti nakon što ih ubrizgaju.


Nakauchi i njegov tim pokušavaju usmjeriti tretman samo na gušteraču, no ako otkriju da je više od 30 posto mozga glodavaca ljudski, obustavit će eksperiment. To je dio vladinih uvjeta da bi se spriječilo da ikada nastane tzv. “humanizirana” životinja.


Nakauchi, međutim, ne misli da će se to dogoditi. Prošle godine, on i njegovi kolege na Stanfordu uspješno su napravili prvi zametak čovjeka-ovce, i iako je uništen nakon samo 28 dana, hibrid nije sadržavao organe i vrlo malo ljudskih stanica – samo otprilike jednu na 10.000 ili manje.


“Pokušavamo osigurati da ljudske stanice doprinose samo stvaranju određenih organa”, objasnio je Nakauchi u zimskom izdanju časopisa Stanford Medicine’s Out, prenosi Science Alert. 


“S novom, ciljanom generacijom organa, ne moramo se brinuti da će se ljudske stanice integrirati tamo gdje ih ne želimo, pa bi trebalo biti mnogo manje etičkih briga.”, zaključuje znanstvenik.