Ljubljanski gradonačelnik

Janković pod lupom policije: Kako se njegova tvrtka oslobodila 29 mil. eura duga

Hina



Slovenska policija potvrdila je u srijedu da ispituje okolnosti otpisa visokih dugova tvrtke u vlasništvu obitelji  ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, što zadnjih tjedana potiče mišljenja da se radilo o zloporabi zakona koji inače manjim poduzetnicima omogućuje da se riješe potraživanja i ne završe u stečaju.


U izjavi za javnost policija je navela da provjerava “određene okolnosti” vezane na postupak prisilnog poravnanja  tvrtke Holdinga Elekta  i način na koji se ona oslobodila duga od 29 milijuna eura, te da će poduzeti odgovarajuće postupke ako utvrde razloge za sumnju u počinjenje kaznenog djela.


Okružni sud u Ljubljani najprije je potvrdio postupak tzv. pojednostavljenog  prisilnog poravnanja kojim su Elekti otpisani dugovi u visini 29 milijuna eura, ali je nakon žestokih političkih reakcija da se možda radi o manipulaciji zakonom koja upozorava na nejednakost građana na rješenje je uložena žalba, pa ono nije pravomoćno, prenose slovenski mediji.




Osnivač tvrtke Elekta  je nekadašnji direktor Mercatora i utjecajni ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji je na toj dužnosti već 13 godina, a sada njome upravlja njegov sin Damjan koji je proglasio i osobni stečaj.


Kako piše portal Siol.net, profesionalna udruga slovenskih bilježnika povela je u vezi s tim i postupak protiv bilježnika Mire Košaka koji je za vlasnike Elekte posredovao u postupku osiguranja dokumentacije poravnanju na sudu, a zadnjih je dana na aferu u vezi s Jankovićevom obiteljskom tvrtkom bilo više negativnih reakcija i u politici, posebno među oporbom.


Budući da je zakon koji je tvrtci u vlasništvu Jankovićeve obitelji omogućio brisanje visokih dugova ministrica pravosuđa Andreja Katić najavila je izmjene zakona koji se odnose na utvrđivanje insolventnosti, kako bi se spriječile moguće zloporabe.