Ukrajinski predsjednik

Jacenjuk: Putin želi uništiti neovisnu Ukrajinu i obnoviti Sovjetski Savez

Hina

»On ne može prihvatiti da je Ukrajina dio europske obitelji, on želi obnoviti Sovjetski Savez«, dodao je, dok se očekuje da Kijev u utorak potpiše povijesni ugovor o pridruživanju EU-u, koji će potvrditi njegov izlazak iz ruske utjecajne sfere



KIJEV – Ruski predsjednik Vladimir Putin želi »uništiti Ukrajinu« kao neovisnu državu, upozorio je u subotu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, pozivajući Sjedinjene Države i Europsku uniju da budu jamci mirovnog plana u Ukrajini.


»Vladimir Putin ne želi samo (separatistička) područja Doneck i Luhansk (na istoku zemlje), on želi čitavu Ukrajinu« koju »želi uništiti kao neovisnu državu«, rekao je Jacenjuk na godišnjoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj proeuropskoj strategiji Ukrajine.


»On ne može prihvatiti da je Ukrajina dio europske obitelji, on želi obnoviti Sovjetski Savez«, dodao je, dok se očekuje da Kijev u utorak potpiše povijesni ugovor o pridruživanju EU-u, koji će potvrditi njegov izlazak iz ruske utjecajne sfere.




Po njegovim riječima, idući korak je uspostava »koridora« od ruske granice do ukrajinskog poluotoka Krima koji je Rusija u ožujku pripojila, kroz regije na jugu Ukrajine.


Kazao je da je »prerano« govoriti o rješenju osam dana otkako je na snagu stupilo primirje između Kijeva i proruskih separatista, uz sudjelovanje Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).


»Bilateralni (mirovni) ugovor s Rusijom nije najbolja zamisao. Za takozvani sam ženevski format, s SAD-om, EU-om i Rusijom, nismo dovoljno snažni za bilateralne pregovore s Rusijom«, dodao je.


Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske pobunjenike i da je na istok Ukrajine poslala svoje regularne snage, što Moskva niječe.


Svrha primirja zaključenog u Minsku je »zaustaviti pokolj« u petomjesečnom sukobu u kojemu je dosad poginulo više od 2700 ljudi, istaknuo je ukrajinski premijer.


»Bio bih sretan da mir dođe u moju zemlju, ali pitanje je uz koju cijenu«, kazao je.


»Borit ćemo se za našu domovinu i za našu neovisnost«, zaključio je.