Procjena

JAPANSKI MINISTAR Sjeverna Koreja ispalila je bombu 10 puta jaču od one bačene na Hirošimu

Hina

Reuters

Reuters

Vrijednost od 160 kilotona premašuje prilično procjenu iz Vijeća sigurnosti UN-a šefa za politička pitanja UN-a Jeffreyja Feltmana, koji je spomenuo raspon između 50 i 100 kilotona



Sjevernokorejski nuklearni pokus u nedjelju oslobodio je snagu procijenjenu na 160 kilotona, koja je više od deset puta veća od američke bombe bačene na Hirošimu 1945., izjavio je u srijedu japanski ministar obrane, na temelju informacija međunarodne organizacije.


Japan je prvotno obznanio procjenu od 70 kilotona energije proizvedene eksplozijom bombe koju je Pjongjang testirao. Potom ju je, oslanjajući se na brojke Organizacije za ugovor o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), podigao u utorak navečer na 120 kilotona.


U srijedu ujutro ministar Itsunori Onodera objasnio je da je najnovija računica CTBTO-a došla do još višeg rezultata od »oko 160 kilotona«, nasuprot 15 kilotona za bombu bačenu 6. kolovoza 1945. na japanski grad Hirošimu od koje je poginulo 140.000 osoba. »Ta računica uzima u obzir potres jačine 6,1 koji eksplozija izaziva«, istaknuo je ministar pred tv kamerama.




Vrijednost od 160 kilotona premašuje prilično procjenu iz Vijeća sigurnosti UN-a šefa za politička pitanja UN-a Jeffreyja Feltmana, koji je spomenuo raspon između 50 i 100 kilotona. Južnokorejski dužnosnici procijenili su pak da bomba ima snagu od 50 kilotona.