Istražitelji se nadaju odgovorima

Izvađena i druga crna kutija zrakoplova AirAsije

Hina

Reuters

Reuters

U utorak rano ujutro s dubine od 32 metra u Javanskom moru, 20-ak metara od prve kutije, izvučena je ispod olupine zrakoplova i druga kutija



PANGKLAN BUN – Nakon što su indonezijski ronioci u ponedjeljak izvukli jednu od dviju crnih kutija s podacima zrakoplova kompanije AirAsia koji se srušio u Javanskom moru 28. prosinca sa 162 osobe, u utorak su izvadili i drugu crnu kutiju.


U utorak rano ujutro s dubine od 32 metra u Javanskom moru, 20-ak metara od prve kutije, izvučena je ispod olupine zrakoplova i druga kutija.


Stručnjaci Airbusa u Jakarti će pomoći istražiteljima u analizi crnih kutija. One bi trebale omogućiti uvid u točne okolnosti tragedije pošto jedna sadržava razgovore pilota i kopilota s kontrolom leta, a druga podatke o zrakoplovu, njegovu brzinu i visinu.




Kutiju koja bilježi podatke leta ronioci su izvukli dva tjedna nakon nestanka zrakoplova koji je letio iz indonezijskoga grada Surabaye za Singapur.


Među 162 poginule osobe 155 su bili Indonežani, te francuski kopilot, po jedan britanski, malezijski i singapurski državljanin i tri državljana Južne Koreje.


Zasad su ronioci izvukli 48 tijela od 162 žrtve.


AirAsia Indonesia, podružnica malezijske kompanije AirAsia, dobila je zabranu korištenja zračnog koridora Surabaya-Singapur do kraja istrage.


Godina 2014. bila je crna za malezijsko civilno zrakoplovstvo s gubitkom dvaju zrakoplova nacionalne kompanije Malaysia Airlines (letovi MH 370 i MH 17), a tragedija AirAsije treća je kojom je ta nesretna godina i završila.