Kako ih spasiti

Izumiranje podmorja: Preko pola miljuna koralja umrlo uslijed jaružanja

P. N.

Foto: YouTube/Screenshot

Foto: YouTube/Screenshot

"Ako želimo očuvati te ekosustave za generacije koje dolaze nakon nas, bitno je da učinimo sve što možemo kako bismo sačuvali koralje koje još uvijek imamo. Moramo početi lokalno djelovati čineći sve što možemo kako bismo zaštitili preostale koralje"



Novo istraživanje otkrilo je da je došlo do značajne štete na koraljnim grebenima Miamija uslijed jaružanja u luci Miami. Istraživanje je provedeno od strane istraživača s Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science te je objavljeno u časopisu Marine Pollution Bulletin.


Studija je otkrila da je sediment zakopao između pola do 90 posto obližnjih grebena, što je rezultiralo rasprostranjenom smrću koralja. Procjenjuje se da je više od pola milijuna koralja umrlo unutar 500 metara od iskopanog kanala i da su se utjecaji jaružanja mogli proširiti na više od 15 milja od Floridskog grebena, prenosi Sea Voice News.


“Koraljni grebeni u svijetu suočeni su s ozbiljnim padovima uslijed klimatskih promjena”, rekao je Andrew Baker, izvanredni profesor morske biologije i ekologije u školi UM Rosenstiel i viši autor studije.




“Ako želimo očuvati te ekosustave za generacije koje dolaze nakon nas, bitno je da učinimo sve što možemo kako bismo sačuvali koralje koje još uvijek imamo. Moramo početi lokalno djelovati čineći sve što možemo kako bismo zaštitili preostale koralje”, dodao je.


Floridski greben je jedini kopneni greben u kontinentalnim Sjedinjenim Državama, a koraljni pokrov je smanjen za najmanje 70 posto od 1970-ih. Koralji naziva Jelenov rog, koji su nekad bili uobičajeni u plitkoj vodi, smanjili su se procijenjenih 98 posto i sada su ugrožene vrste prema Zakonu o ugroženim vrstama.


Studija otkriva koliko jaružanje utječe na morsko okruženje, čak i kada se ne događa izravno u koraljnim okruženjima.


Pogledajte video: