Hitni pregovori o protumjerama

Izrael želi sankcionirati Palestince nakon dogovora o izmirenju

Hina



JERUZALEM  Izraelci su spremni uvesti sankcije Palestincima, ali neće i službeno donijeti odluku o završetku mirovnih pregovora, nakon dogovora o izmirenju između islamističkog pokreta Hamasa i palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).


Izraelski kabinet za sigurnost, koji čine najvažniji ministri, sastao se u četvrtak na hitnim pregovorima o nizu protumjera, objavio je javni radio.


»Izraelske nas prijetnje ne plaše. Izrael želi da ostanemo slabi i podijeljeni«, rekao je za France presse neovisni zastupnik Mustafa Baguti, član PLO-ova izaslanstva koji je u srijedu u Gazi potpisao sporazum s islamističkim pokretom Hamasom.




U Ramalahu, sjedištu Palestinske samouprave, palestinski je predsjednik Mahmud Abas počeo s konzultacijama o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva kojoj će on biti na čelu, a činit će je nestranačke osobe.


Abas je primio i američkog izaslanika Martina Indyka, nakon što je SAD izrazio razočaranje palestinskom inicijativom. Američki državni tajnik John Kerry, koji nadzire mirovni proces, s njim bi trebao razgovarati telefonom tijekom dana.


Na pitanje o američkoj pomoći Palestincima glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki upozorila je da će palestinsko pomirenje »bez sumnje imati određene implikacije«.


Suradnici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua dogovor su ocijenili »vrlo ozbiljnim«. »Palestinska uprava povezivanjem s Hamasom okreće leđa miru«, rekao je za AFP vladin dužnosnik.


SAD i EU smatraju da je Hamas, na vlasti u pojasu Gaze od 2007., teroristička organizacija.


Prema dogovoru o pomirenju, potpisanom u srijedu u Gazi, Organizacija za oslobođenje Palestine (PLO), međunarodno priznata kao jedini predstavnik palestinskoga naroda i islamistički pokret Hamas dogovorili su da će sastaviti vladu nacionalnog jedinstva u predstojećih nekoliko tjedana.


Europska unija u četvrtak je pozdravila sporazum o palestinskom izmirenju istaknuvši kako je prioritet i dalje nastavak mirovnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca. »Iako je palestinsko izmirenje važan korak prema rješenju dviju država, prioritet i dalje ostaje nastavak pregovora« između Izraelaca i Palestinaca, pokrenutih u srpnju 2013. pod okriljem SAD-a, rekao je glasnogovornik diplomatske službe EU-a.»Prioritet EU-a je nastavak pregovora i nakon 29. travnja«, datuma određenog za završetak dijaloga, koji je trenutačno u slijepoj ulici, rekao je dužnosnik podsjetivši kako je EU u više navrata pozivao na »palestinsko izmirenje« u tom koraku prepoznavši »važan element za jedinstvo buduće palestinske države«, a u sklopu rješenja problema kojim se predviđa koegzistencija s Izraelom.


»EU pozdravlja perspektivu demokratskih izbora« za predsjedništvo i palestinske parlamentarne instance, predviđenih sporazumom o izmirenju, rekao je glasnogovornik.


Francuska je spremna na suradnju s palestinskom vladom nacionalnog jedinstva ukoliko odustane od pribjegavanja nasilju i ako podupre mirovni proces s Izraelcima, objavilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova.


»Francuska je oduvijek podupirala palestinsko izmirenje pod vlašću predsjednika Mahmuda Abasa i organizaciju izbora na palestinskim teritorijima. Spremna je surađivati s vladom Palestinske samouprave čim Palestinci prestanu pribjegavati nasilju, angažiraju se na mirovnome procesu i prihvate sve zaključene sporazume, osobito s Izraelcima, kao i obveze koje iz njih proizlaze«, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik francuske vlade Romain Nadal.


Nadal je reagirao na informaciju o predstojećem formiranju palestinske vlade kojoj će na čelu biti Abas, a činit će je nestranačke osobe, najavljeno nakon potpisivanja sporazuma o izmirenju između


Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koja je međunarodno priznata kao jedini predstavnik palestinskog naroda, i islamističkog pokreta Hamas, koji je na vlasti u Gazi.


»Danas treba učiniti sve napore da bi se omogućio uspješan nastavak mirovnog procesa«, rekao je je Nadal osvrćući se na izraerlsko-palestinske mirovne pregovore koje je u srpnju pokrenuo šef američke diplomacije John Kerry, a koji su trenutno u zastoju