Jednoglasno "ne"

Izrael odbio Kerryjev prijedlog o primirju, Hamas se još nije izjasnio

Hina

Prijedlog o kojemu je riječ, koji je Kerry u srijedu iznio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, predviđa privremeni prekid vatre od tjedan dana tijekom kojeg se izraelske snage ne bi morale posve povući iz Pojasa Gaze



JERUZALEM Izrael je u petak navečer odbio prijedlog američkog državnog tajnika Johna Kerryja o primirju u Pojasu Gaze, objavila je izraelska javna televizija. »Sigurnosni kabinet je jednoglasno odbio prijedlog američkog državnog tajnika Johna Kerryja o primirju«, dodaje televizijska mreža koja navodi da će članovi kabineta nastaviti razgovor o tome.


Cijeloga dana su trajali diplomatski pregovori kako bi se postiglo »humanitarno primirje« u ratu Izraela i palestinskog pokreta Hamasa u Gazi.


Kako navodi javna televizija, vlada Benjamina Netanyahua traži da izraelska vojska ostane u Pojasu Gaze kako bi nastavila uništavanje »jurišnih tunela« koje je Hamas kopao čak i u vrijeme primirja. Čini se da će taj uvjet teško dobiti pristanak palestinskog islamističkog pokreta koji od 2007. nadzire Pojas Gaze.


 Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u petak navečer kako još uvijek postoje neslaganja oko terminologije za postizanje primirja u Gazi i pozvao na sedmodnevno humanitarno primirje tijekom muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama idućeg tjedna.»Radimo na tome da se sklopi sedmodnevno primirje. Sedam dana humanitarnog primirja u čast muslimanskog blagdana kako bi se ljude moglo privoliti da pokušaju raditi zajedno na uspostavi trajnijeg, održivog prekida vatre koji bi bio dugoročan«, kazao je Kerry na tiskovnoj konferenciji u Kairu.Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i egipatski šef diplomacije Sameh Šukri, koji su stajali uz Kerryja tijekom tiskovne konferencije, poduprli su poziv za prekidom borbi tijekom Bajrama.Američki državni tajnik kazao je također kako je postignut »ozbiljan napredak« u pravcu postizanja primirja no da ostaje još posla koji treba napraviti te dodao da je siguran kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučan raditi na postizanju primirja.Kerry je dodao kako je Izrael možda odbacio neke termine iz prijedloga primirja no da nije niti bilo »formalnog ili konačnog prijedloga, ili prijedloga spremnog za izglasavanje, koji je bio ponuđen Izraelu«.»Još uvijek moramo poraditi na nekoj terminologiji no uvjereni smo da imamo osnovni okvir koji može i koji će u konačnici zaživjeti«, istaknuo je Kerry. 





Prijedlog o kojemu je riječ, koji je Kerry u srijedu iznio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, predviđa privremeni prekid vatre od tjedan dana tijekom kojeg se izraelske snage ne bi morale posve povući iz Pojasa Gaze. Dvije strane također se poziva na početak pregovora o trajnijem sporazumu uz egipatsko posredovanje. U razgovorima bi sudjelovalo i palestinsko vodstvo, stoji u Kerryevu prijedlogu. SAD, glavni tajnik UN-a i EU pružili bi jamstva da će se pregovori usredotočiti na uklanjanje raketa i zatvaranje tunela u Gazi, kao i na prekid blokade te palestinske enklave i popravak šteta.


Kako se doznaje iz izvora bliskog izraelskoj vladi, vlada s američkim šefom diplomacije Kerryjem raspravlja o promjenama predloženoga plana o primirju. Posrednici žele da primirje stupi na snagu uoči muslimanskog blagdana idućeg tjedna, ali se suočavaju s gotovo nepomirljivim zahtjevima Izraela i Hamasa.


Hamas, koji traži od Izraela prekid blokade Gaze prije prestanka neprijateljstava, još nije odgovorio na prijedlog o primirju. 


Prema riječima dužnosnika u Gazi, u petak je 55 ljudi ubijeno, dok je prema navodima liječnika još šest Palestinaca ubijeno u odvojenim incidentima blizu gradova Nablus i Hebron. 


U izraelskom bombardiranju tijekom 18 dana ofenzive poginulo je 850 Palestinaca, među kojima je većina civila, što izaziva sve jaču kritiku međunarodne zajednice.


Trideset pet izraelskih vojnika i troje civila poginulo je od početka kopnene operacije 17. srpnja pokrenute kao odgovor na Hamasovo raketiranje Izraela.Istodobno, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu sastao se u petak u Dohi s vođom Hamasa Haledom Mešalom kako bi pridonio naporima za uspostavu primirja s Izraelom, rekao je dužnosnik turske vlade. Ahmed Davutoglu sastao se s Mešalom, koji živi u egzilu u Dohi, kako bi »razgovarali o pravednom primirju«, rekao je za AFP taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman. »Razgovori napreduju u dobrom smjeru«, dodao je. Taj neplanirani susret se održao nakon telefonskih razgovora turskog ministra vanjskih poslova s njegovim američkim i katarskim kolegom u četvrtak navečer.Američki državni tajnik John Kerry pozvao je Tursku i Katar da pritisnu palestinski ekstremistički pokret Hamas pod čijom je kontrolom Pojas Gaze i čiji pripadnici raketiraju Izrael. Turska, žestoki kritičar izraelske ofenzive u Gazi, traži da se Hamas uključi u pregovore o primirju. 

Davutoglu se u Dohi sastao i s katarskim ministrom vanjskih poslova Haledom al Atijom. »Surađujemo s Katarom u vezi s Hamasovim prijedlogom teksta o primirju«, rekao je turski dužnosnik.


Turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji za sebe kaže da je jedan od rijetkih muslimanskih čelnika koji se zauzimaju za prava Palestinaca, optužio je Izrael da provodi »genocid« u Gazi.Izrael i Sjedinjene Države, saveznik Turske u NATO-u, osudili su tu izjavu.


Istodobno je vođa libanonskog Hezbolaha, dugogodišnjeg neprijatelja Izraela, pozvao u petak arapske i muslimanske zemlje da pruže oružanu pomoć palestinskom »otporu« u Gazi i rekao da je spreman pružiti mu posvemašnju potporu. Hasan Nasralah pozvao je »arapske i islamske vlade da (…) pruže političku, moralnu, medijsku i oružanu pomoć, svaka prema svojim mogućnostima«.


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u petak na bezuvjetno humanitarno primirje u Pojasu Gaze za ramazanskoga Bajrama koji će početi u ponedjeljak. »Ta stanka trebala bi trajati cijeli Bajram«, rekao je u Kairu.


»Ovu inicijativu možemo unaprijediti tako da podupremo međunarodne napore da se osmisli dogoročniji plan primirja«, dodao je u priopćenju. »Humanitarna stanka za Bajram može i morala bi odmah stupiti na snagu – bezuvjetno, bez izgovora i bez odgode«, kaže Ban Ki-moon.