Ništa od mira

Izrael objavio nastavak napada na Gazu, primirje sada želi Hamas

Hina

»Zbog raketnih napada Hamasa koji ne prestaju tijekom humanitarnog primirja...vojska će smjesta nastaviti svoje aktivnosti u Pojasu Gaze, u zraku, na moru i kopnu«, stoji u priopćenju izraelske vojske



GAZA – Izraelska vojska je u nedjelju prijepodne objavila kraj humanitarnog primirja i nastavak vojnih operacija u Pojasu Gaze zbog »neprekinutih raketnih napada Hamasa«.


»Zbog raketnih napada Hamasa koji ne prestaju tijekom humanitarnog primirja…vojska će smjesta nastaviti svoje aktivnosti u Pojasu Gaze, u zraku, na moru i kopnu«, stoji u priopćenju izraelske vojske.


Na zahtjev UN-a, izraelska vlada je u subotu navečer pristala produljiti primirje do nedjelje u ponoć po mjesnom vremenu, no Hamas je odbacio produljenje primirja i nastavio s raketiranjem Izraela.




Sukob je u nedjelju ušao u 20. dan, a tijekom tog razdoblja poginulo je 1049 Palestinaca, među kojima su većina civili, dok je 6000 ranjeno. Na izraelskoj strani su poginula 43 vojnika i dvoje civila te jedan radnik s Tajlanda.


NOVO 17.00! Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je palestinska organizacija Hamas prekršila vlastito 24-satno humanitarno primirje u Pojasu Gaze, području u kojem je dosad poginulo 1060 Palestinaca.


U intervjuu za CNN Netanyahu je odgovarao na pitanje prihvaća li Izrael ponudu primirja: »Hamas ne prihvaća ni vlastiti prekid vatre i u ovome trenutku on puca na nas«.Izrael će »poduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoj narod«, rekao je Netanyahu.


U intervjuu za Fox News Sunday Netanyahu je rekao da je Hamas prekršio pet prekida vatre koje je Izrael prihvatio i pridržavao ih se.


»Odbacili su ih sve, sve su ih prekršili, pa i dva humanitarna prekida vatre u zadnja 24 sata«, kaže izraelski premijer.Za NCBC-ovu emisiju Meet the Press rekao je da je ustrajavanje na mirovnoj inicijativi egipatske vlade »jedino što je ostalo« i dodao da je izraelski cilj »demilitarizacija Gaze«


NOVO! 13:40 - Papa Franjo pozvao je u nedjelju zaraćene strane da sklope mir na Bliskom istoku, u Iraku te Ukrajini i da prestanu djecu ubijati, ranjavati, sakatiti, ubijati im roditelje.


»Prestanite! Molim vas, iz svega srca molim vas, vrijeme je da prestanete«, pozvao je papa Franjo sa svog balkona na Trgu sv. Petra u nedjeljnom Angelusu.


»Ponajprije mislim na djecu kojima se oduzima nada u dostojanstven život, u budućnost, na djecu koju ubijaju, ranjavaju, sakate«, na djecu »koja postaju siročad, djecu koja više ne znaju za osmijeh«, dodao je Papa.


»Prisjetimo se da se u ratu gubi sve, dok mir ne donosi gubitke«, rekao je Jorge Mario Bergoglio i pozvao i narode i vlasti da pokažu »mudrost« i »odlučno odaberu put mira«.


NOVO! 12:50 -  Hamas je pristao na 24-satno humanitarno primirje u Pojasu Gaze koje bi trebalo stupiti na snagu u 14 sati po lokalnom vremenu, priopćio je u nedjelju glasnogovornik te islamističke skupine.


»Kao odgovor na intervenciju UN-a i s obzirom na stanje našeg naroda i povodom ramazanskog Bajrama, frakcije su pristale na 24-satno humanitarno primirje, s početkom u nedjelju u 14 sati«, kazao je Sami Abu Zuhru.


Za sada nema reakcije Izraela koji je nešto ranije opozvao svoje 24-satno primirje nakon što je Hamas raketama zasuo južni i središnji dio Izraela.


NOVO! 10:54 - Troje Palestinaca ubijeno je u nedjelju ujutro u Pojasu Gaze nakon nastavka izraelskih vojnih operacija na tom palestinskom području, doznaje se iz službe za izvanredna stanja. Dvojica Palestinaca poginula su u tenkovskom napadu u središtu Pojasa Gaze, dok je treći poginuo nedaleko od Khan Younisa, na jugu Gaze, pojasnio je isti izvor.