Nijemci na biralištima

Izlaznost u Njemačkoj gotovo ista kao i prije četiri godine

Hina

foto Reuters

foto Reuters

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, demokršćanska Unija CDU/CSU Angele Merkel bi mogla osvojiti između 34 i 36 posto glasova



NOVO 16.40 Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u 14 sati se s 41,1 posto bilježi gotovo ista izlaznost birača kao i prije četiri godine, priopćilo je Glavno izborno povjerenstvo u Berlinu u nedjelju.


Usprkos prvim dojavama iz većih gradskih središta poput Muenchena ili Hamburga o povećanom broju birača koji su izišli na izbore, ovaj broj se do 14 sati stabilizirao i nalazi se na gotovo istoj razini kao i na posljednjem izborima.


U ovu vrijednost međutim nisu uračunati glasovi pristigli putem pošte kojih je ove godine rekordni broj.Prije četiri godine konačna izlaznost je iznosila 71,5 posto a ove godine se zbog polariziranja birača, čemu je posebice pridonijela desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) očekuje nešto viši odaziv. Birališta se zatvaraju u 18 sati kada se očekuju i prve procjene na temelju izlaznih anketa.Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja očekuje se da će demokršćanska Unija CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel na čelu osvojiti najviše glasova.

Socijaldemokrati bi se trebali naći na drugom mjestu ali obje stranke koje tvore demokršćansko-socijaldemokratsku koaliciju moraju računati s velikim gubicima u usporedbi s posljednjim izborima.




Ankete isto tako predviđaju da bi AfD, koji svoj politički program temelji na kritici izbjegličke politike Angele Merkel, mogla postati treća po snazi politička stranka u Njemačkoj.


—————


Diljem Njemačke otvorena su izborna mjesta na kojima 61,5 milijuna glasača bira 19. saziv Bundestaga.


Birališta su otvorena do 18 sati kada se očekuju i prve prognoze. Prvi nepotpuni službeni rezultati najavljeni su tijekom večeri.


Konstituirajuća sjednica Bundestaga mora se održati najkasnije 30 dana nakon izbora.


Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, demokršćanska Unija CDU/CSU Angele Merkel bi mogla osvojiti između 34 i 36 posto glasova.


Iza nje slijedi SPD s 21 do 22 posto. Treća politička snaga bi mogla postati desno populistička Alternativa za Njemačku kojoj predizborne ankete predviđaju 11 do 13 posto glasova.


Stranku Ljevica prema anketama podržava od 9,5 do 11 posto glasača a Liberali iz FDP-a mogu računati s podrškom između 9 i 9,5 posto. Stranka Zeleni se nalazi na posljednjem mjestu sa 7 do 8 posto.


Od mogućih koalicija se osim dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske kao mogućnost spominje i vlada sastavljena od demokršćana, liberala i zelenih. No to je zbog velikih razlika u političkim stavovima, posebice između liberala i zelenih, malo vjerojatna opcija.


S napetošću se očekuje rezultat AfD-a koji na posljednjim izborima 2013. nije uspio prijeći izborni prag ali je u međuvremenu preobrazbom iz stranke protivnika eura u stranku kritičara izbjegličke politike Angele Merkel, ostvario znatan porast popularnosti.


Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier pozvao je građane da iziđu u što većem broju na izbore.


“Tko ne glasa prepušta drugima da odlučuju o njegovoj sudbini”, rekao je Steinmeier u razgovoru za Bild am Sonntag i dodao da je na ovim izborima “više nego ikada jasno da se radi i o budućnosti demokracije i budućnosti Europe”.


I na posljednjim predizbornim skupovima vodeći kandidati su građane pozvali da iziđu na izbore upozoravajući na moguće posljedice uspjeha desnih populista.