Alijin zavjet

Izetbegović u Ankari ponovio da je BiH ostavljena Erdoganu u amanet

Hina

Reuters

Reuters

»Neki nisu sretni zbog ovako dobre suradnje Turske i BiH. Ali što im ja mogu, dok je Alijinih sljedbenika i dok je Tayyipovih sljedbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći poslije nas, ti odnosi će biti takvi i ako Bog da jačati«, poručio je Bakir Izetbegović iz Ankare

Turska pomaže izgradnju odnosa Bošnjaka s Hrvatima i Srbima i jačanje BiH kao države i to je pravi smisao »amaneta« kojim je Alija Izetbegović prije smrti zavjetovao sadašnjeg turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objasnio je u ponedjeljak, za posjeta Ankari, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Izetbegović je u Turskoj boravio u radnom posjetu, a u Ankari je nazočio premijeri televizijskog serijala o njegovu ocu snimljenog u produkciji turske državne televizije TRT.

Agencija Anadolija izvijestila je da je tom prigodom Izetbegović ponovio svoju tezu da je na samrtnoj postelji njegov otac BiH ostavio u amanet turskome predsjedniku 2003., u bolnici gdje ga je došao posjetiti.


»Kazao mu je (Alija), svjestan da je BiH još uvijek između sila jačih od nje: ‘Ostavljam ti amanet da se brineš o BiH, da ne zaboraviš BiH. I naš Tayyip doista nosi taj amanet. Ova država, Turska, BiH pomaže u svemu onome što joj treba. Nesebično je pomaže na njezinu europskom putu, k članstvu u NATO paktu koji će nam osigurati stabilnost i sigurnost u BiH, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture, izgradnji boljih odnosa (s onima) s kojima smo ratovali prije 20 godina jer nama na Balkanu valja živjeti sa Srbima i Hrvatima i Turska je toga svjesna. Ona nam pomaže izgraditi nanovo te odnose«, izjavio je Izetbegović kako ga citira Anadolija.


Da je Alija Izetbegović povjerio BiH u amanet Erdoganu njegov sin je izjavio i u povodu nedavne obljetnice očeve smrti čime je izazvao brojne negativne reakcije i osude.Bakir Izetbegović sve je te komentare odbacio kao zlonamjerne, a to je učinio i u ponedjeljak.

»Neki nisu sretni zbog ovako dobre suradnje Turske i BiH. Ali što im ja mogu, dok je Alijinih sljedbenika i dok je Tayyipovih sljedbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći poslije nas, ti odnosi će biti takvi i ako Bog da jačati«, poručio je Bakir Izetbegović iz Ankare.