Preliminarni rezultati

Izbori na Kosovu: Tijesna prednost Samoodređenja, Srpskoj listi svih 10 mandata

Hina

REUTERS

REUTERS

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, pravo glasa na Kosovu i u dijaspori imalo je ukupno 1,937.868 birača, a izlaznost na izborima bila je nešto više od 44 posto, uz glasove koji su pristigli poštom



Kosovski oporbeni pokret Samoodređenje, nekadašnjeg studentskog vođe Albina Kurtija, tijesno vodi ispred Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ise Mustafe na nedjeljnim prijevremenim kosovskim parlamentarnim izborima, dok je sa strane srpske manjine 10 zajamčenih mandata osigurala Srpska lista, koju podupire službeni Beograd, pokazuju u ponedjeljak najnoviji preliminarni rezultati.


Istodobno, izvanredni parlamentarni izbori su, sudeći po preliminarnim rezultatima, donijeli poraz strankama ratnih vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – aktualnom predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju i čelniku Demokratske partije Kosova (PDK) i premijeru na odlasku Ramushu Haradinaju i njegovoj Alijansi za budućnost Kosova (AAK).Preliminarni rezultati Središnjeg izbornog povjerenstva (CIK), objavljeni u ponedjeljak uz 95,88 posto prebrojanih glasova, pokazuju da pokret Samoodređenje vodi sa 198.215 glasova (25,76 %), a na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova (DSK) s osvojenih 192.900 glasova (25,06 %).

Slijedi Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija sa 21,18 posto osvojenih glasova, a na četvrtom je koalicija Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Socijaldemokratske partije Kosova s 11,61 posto.


Koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde osvojila je 4,93 posto glasova, što je zasad drži ispod izbornog praga.




Premijer na odlasku Ramush Haradinaj prvi se u izbornoj noći, u nedjelju navečer, obratio javnosti i priznao poraz.


Srpskoj listi svi mandati rezervirani za manjine


Od 120 zastupničkih mjesta u Skupštini Kosova 20 mandata namijenjeno je političkim predstavnicima manjinskih zajednica, a apsolutni pobjednik izbora u većinskim srpskim općinama je Srpska lista (SL), kojoj će pripasti svih 10 mandata zajamčenih srpskoj zajednici na Kosovu.


Od 117.808 glasača na biračkim popisima u 10 općina gdje su većinsko stanovništvo Srbi, Srpska lista je osvojila 47.633 glasa, što joj je, uz izlaznost od oko 44 posto, donijelo više više od 98 posto glasova u općinama sa srpskom većinom.


Pobjedu Srpske liste u nedjelju je, u izvanrednom obraćanju javnosti, potvrdio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ocijenivši da je SL ostvarila »najuvjerljiviju pobjedu u svojoj povijesti«, osvojivši više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama. Vučić je poručio da će Srbi u kosovskom parlamentu imati »sjajno političko predstavljanje« te obećao sunarodnjacima na Kosovu da »uvijek mogu računati na svoju državu«.


Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, pravo glasa na Kosovu i u dijaspori imalo je ukupno 1,937.868 birača, a izlaznost na izborima bila je nešto više od 44 posto, uz glasove koji su pristigli poštom.


Kosovska skupština ima 120 zastupnika, od čega je 20 mandata zajamčeno političkim predstavnicima manjinskih zajednica, a za formiranje vlade potreban je 61 glas.Na izborima se izdvojile dvije opcije, Samoodređenje (Vetëvendosje)Albina Kurtija i Demokratski savez Kosova, nekadašnjeg kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, koji danas vodi Isa Mustafa, i te će dvije stranke, po današnjim ocjenama kosovskih analitičara, »pokušati usuglasiti stajališta i političku platformu« za formiranje buduće kosovske vlade.Znakovito obilježje jučerašnjih izbora je činjenica da su poražena dvojica ratnih vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – aktualni predsjednik Kosova Hashim Thaci i premijer na odlasku Ramush Haradinaj.

Sudeći po preliminarnim izbornim rezultatima, koji u prvi plan izbacuju oporbene stranke, birači na Kosovu su Thacija, Haradinaja i njihove političke satelite kaznili uskraćivanjem glasova za sustavnu korupciju, organizirani kriminal i usporeni razvoj Kosova, ali i zaostajanje u eurointergacijskom procesu.


Prema dosadašnjim rezultatima izbora, Thaci i Haradinaj nisu značajnije pridonijeli rješavanju problema koje Priština i Beograd imaju u normalizaciji odnosa i postizanju trajnog rješenja za Kosovo, na kojem inzistiraju EU i Zapad.


Srbijanski predsjednik u nedjelju navečer je, komentirajući preliminarne izborne rezultate albanskih stranaka, rekao da je spreman razgovarati s legitimnim predstavnicima Albanaca, »ma tko to bio«.