Libija

Izbjegao smrtnu kaznu: Libijska naoružana skupina oslobodila Gadafijevog sina

Hina

Reuters

Reuters



Libijska naoružana skupina objavila je u nedjelju da je oslobodila sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija, Saifa al – Islama, a informaciju je potvrdio njegov odvjetnik.


Saif al – Islam je osuđen na smrt u Libiji zbog sudjelovanja u gušenju pobune protiv njegova oca 2011., a traži ga i Međunarodni kazneni sud (ICC).


»Brigada Abu Bakr al-Sadika«, jedna od naoružanih skupna koje kontroliraju grad Zenten (170 km jugozapadno od Tripolija), gdje je bio zatočen, objavila je da je Saifa al – Islama oslobodila u petak navečer, na temelju zakona o amnestiji koji su donijele nepriznate libijske vlasti bazirane na istoku zemlje.




»Odlučili smo osloboditi Saifa al – Islama, sina Moamera Gadafija. Sada slobodno može napustiti Zenten«, navodi brigada u svom priopćenju objavljenom na Facebooku.


Odvjetnik halid al Zaidi kazao je kako je Gadafijev sin na putu za drugi libijski grad no nije želio otkriti druge detalje iz sigurnosnih razloga.


Zenten je u rukama naoružanih skupina koje se protive libijskoj vladi nacionalnog jedinstva kojoj je sjedište u prijestolnici Tripoliju i koju priznaje međunarodna zajednica, ali teško uspostavlja vlast na čitavom teritoriju te zemlje gurnute u kaos.


Saif al – Islam, rođen 1972. u Tripoliju, najviše se od Gadafijevih sinova pojavljivao u javnosti.


Bio je aktivan u gušenju »arapskog proljeća« u Libiji u veljači 2011. kada je grčevito pokušavao spasiti ditatorski režim svog oca koji je 42 godine vladao zemljom.Libijske vlasti i Međunarodni kazneni sud koji je za njim izdao tjeralicu zbog zločina protiv čovječnosti, još se spore oko nadležnosti.