Ljubljanski "Dnevnik"

Iza izvlačenja novca iz mariborske banke u Hrvatskoj i bivša visoka politika na obje strane?

Hina

Novac je iz NKBM-a izvlačen preko njenih nekretninskih poslova u Hrvatskoj



LJUBLJANA - Nakon što je županijski sud u Zagrebu ovih dana blokirao imovinu šest osoba, hrvatskih državljana, koji se sumnjiče da su bili povezani s izvlačenjem 30 milijuna eura iz Nove kreditne banke Maribor (NKBM), paralelna istraga u Sloveniji koncentrira se na to koje su osobe taj posao vodile u Sloveniji.


Novac je iz NKBM-a izvlačen preko njenih nekretninskih poslova u Hrvatskoj a jasno je da je većina tako nezakonito stečene imovine završila na inozemnim računima u vlasništvu slovenskih državljana, piše u srijedu ljubljanski “Dnevnik”.


List tvrdi da postoje jake indicije kako su u korupcijskoj hobotnici druge najveće slovenske banke stvorenoj prije nekoliko godina sudjelovale i osobe vezane s tada vladajućom politikom i u Sloveniji i u Hrvatskoj.




Zajednička vrijednost imovine koja je odlukom županijskog suda u Zagrebu blokirana poduzetniku Tomislavu Blagusu, nekadašnjoj hrvatskoj miss sporta Vlatki Matić Pivac i drugim osobama koje su za račun NKBM-a u Hrvatskoj u vrijeme kad je mariborsku banku vodio Matjaž Kovačič kupovale nekretnine daleko je ispod iznosa od 30 milijuna eura, za koji slovenski istražitelji vjeruju da je u hrvatskim poslovima oštećena NKBM, te je zato neophodno da se dvogodišnja istraga u Sloveniji nastavi otkrivanjem tko je u Sloveniji na račune u Švicarskoj i Austriji dobio većinu tog novca, piše list.


Posebno je pitanje koliko je s tim poslovima bio upoznat tadašnji slovenski politički vrh budući da postoje informacije da je o nekretninskim poslovima u Hrvatskoj tadašnji predsjednik NKBM-a Matjaž Kovačič redovito obavještavao elektronskom poštom kabinet bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše, navodi “Dnevnik”.


Uz to, dodaje list, izvori u Hrvatskoj upozoravaju na još jednu dimenziju cijelog slučaja, tvrdeći da se radilo o dobro uhodanom mehanizmu za izvlačenje novca iz mariborske banke, te da su akteri na čelu s Kovačičem nakon početka istrage u Sloveniji pokušali “prikriti tragove” likvidacijom i preslagivanjem u Hrvatskoj osnovanih poduzeća na koja su kupovala nekretnine za račun NKBM-a na enormne iznose.


U središtu slovenske istrage za sada je bivši direktor NKBM-a KOvačič, dok “izvori u Zagrebu” tvrde da su neke osobe s liste kojima je sada sudski blokirana navodno protupravno stečena imovina imale “dobre veze s nekad vladajućim HDZ-om i osobama iz hrvatskog podzemlja”, navodi slovenski dnevni list.