Odluka ECB-a

Iz uporabe se povlače novčanice od 500 eura

Hina



Europska središnja banka (ECB) je odlučila u srijedu do kraja 2018. obustaviti puštanje u promet novčanica od 500 eura, kojima se najčešće koriste kriminalci.


Vijeće guvernera monetarne institucije je odlučilo prekinuti proizvodnju novčanica od 500 eura, a distribucija preostalih zaliha će biti prekinuta oko kraja 2018., obznanila je ECB.


Novčanica koju su nazvali “Bin Laden” predstavlja samo 3 posto od broja novčanica eura koje su u prometu, ali 28 posto njihove kumulirane vrijednosti, ili 300 milijarda eura prema statistikama ECB. Ukupno blizu 600 milijuna novčanica tog tipa bilo je u prometu u ožujku ove godine.




Odluka je donešena u trenutku kada je Europska unija odlučila pojačati svoju borbu protiv financiranja terorizma, pod pritiskom posebice Francuske.


Ljubičasta novčanica je jedna od najvrjednijih u svijetu, dugo vremena je optuživana da omogućuje disketno prenošenje ogromnih iznosa i da tako olakšava promet prljavog novca.


Programiranom smrti novčanice od 500 eura Njemačka i Austrija su nezadovoljne i strahuju da bi ta odluka mogla biti prva etapa prema potpunom nestanku fizičkog novca.