Makedonski predsjednik

Ivanov će staviti veto na odluku o ”Sjevernoj Makedoniji”

Hina

Reuters

Reuters



 Makedonski predsjednik Đorge Ivanov najavio je da neće potpisati »štetan« sporazum između Atene i Skoplja kojim je nakon nekoliko desetljeća dugog spora u utorak dogovoreno novo ime »Sjeverna Makedonija«.


»Sporazum o imenu je osobni dogovor premijera Zorana Zaeva i ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova«, rekao je makedonski predsjednik, a prenosi dpa.


»Ovaj dogovor je neprihvatljiv i neću dopustiti njegovu legalizaciju«, poručio je Ivanov na televiziji i zaključio kako »neće potpisati sporazum s Grčkom« i da je »njegova odluka konačna«.Zaev i grčki premijer Alexis Tsipras u utorak su objavili da su nakon 27 godina spora dogovorili kompromisno novo ime za Makedoniju, »Republika Sjeverna Makedonija«. Prema dogovoru Zaevova vlada mora održati referendum o imenu, pa ratificirati odluku u parlamentu, piše dpa. Tek nakon toga će ga ratificirati i Grčka i time omogućiti Skoplju da se pridruži NATO-u i približi Europskoj uniji.Ivanov ima podršku nacionalističke oporbene stranke VMRO-DPMNE te ima pravo staviti veto na dogovor, piše Reuters.