Novi Salvinijev potez

Italija zatvara zračne luke za neovlaštene letove s migrantima

Hina

Reuters

Reuters

Italija će zatvoriti svoje zračne luke za neovlaštene zrakoplove s migrantima iz Njemačke, izjavio je u nedjelju talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini dodatno potičući razmirice unutar Europske unije u raspodjeli odgovornosti za tražitelje azila



RIM Italija će zatvoriti svoje zračne luke za neovlaštene zrakoplove s migrantima iz Njemačke, izjavio je u nedjelju talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini dodatno potičući razmirice unutar Europske unije u raspodjeli odgovornosti za tražitelje azila.


Dvije zemlje već neko vrijeme pripremaju sporazum prema kojem bi Njemačka trebala poslati natrag u Italiju sve migrante koji su već ondje podnijeli zahtjev za azilom, no sporazum se tek treba potpisati.


List La Repubblica u subotu prenosi da je njemačka agencija za izbjeglice već poslala »više desetaka pisama« migrantima, savjetujući ih o planiranom transferu natrag u Italiju, vjerojatno charter letovima. Po pisanju lista, prvi takav transfer planiran je za 9. listopada.




»Ako netko u Berlinu ili u Bruxellesu razmišlja o tomu da će poslati desetke imigranata u Italiju neovlaštenim charter letovima, morao bi znati da za njih nema, odnosno da neće biti zračne luke u koju će moći sletjeti. Zatvorit ćemo sve zračne luke, kao što smo zatvorili one morske«, kazao je Salvini.


Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prošli je mjesec rekao da je s Italijom postignut dogovor o migrantima te bi uskoro trebao biti potpisan. No dan kasnije Salvini je opovrgnuo njegovu izjavu, tražeći dodatne ustupke od Nijemaca.


Talijanski ministar tada je izjavio da je od Njemačke dobio jamstvo u skladu s kojim će za svakog migranta kojega vrate u Italiju, njemačke vlasti »u dobroj vjeri« primiti jednog tražitelja azila iz Italije.